Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Janet Yellen Venüs’ten Mario Draghi Mars’tan

28 Eylül 2015, 15:52 ---

Yılın sonuna doğru yaklaştığımız aylarda uluslararası piyasaları etkileyen en önemli gelişmeler ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından alınacak parasal politika kararları olacak gibi görünüyor. Ancak her iki Merkez Bankası’nın izlediği parasal politikalar tamamen farklı yönlerde ilerliyor. Fed faiz oranlarını arttırmak için uygun bir zamanı kollarken ECB ise genişlemeci  parasal politikada yeni artışları planlıyor.

Bu çerçevede Natixis tarafından hazırlanan raporda her iki Merkez Bankasının ayrışan politikalarına atıfta bulunularak Fed Başkanı Janet Yellen’ın Venüs’ten, ECB Başkanı Mario Draghi’nin ise Mars’tan geldiği benzetmesi yapılıyor. Bu doğrultuda   ABD ve Euro Bölgesi  tahvil ve döviz piyasalarına ilişkin senaryolar ele alınıyor. Bu çerçevede Euro Bölgesi tahvillerinin (kamu harcamalarının yoğun kalabalık etme etkisi nedeniyle) kısmen daha dayanıklı olduğu ancak ABD Hazine tahvillerini ise özellikle kısa dönemde daha zorlu bir dönemin beklediği belirtiliyor. Bu senaryo kapsamında doların euro’ya karşı güçleneceği ve Euro/Dolar paritesinin 2016’nın Mart ayında 1.06 seviyesine kadar gerileyeceği öngörülüyor.
Raporda Fed’in Eylül ayında faiz oranlarını oldukça “güvercin” bir açıklama eşliğinde  arttırmama kararının 2015’in son aylarında “oyunu değiştirici” olduğu ifade ediliyor. ABD’de statükoyu koruma kararının özellikle ECB’nin potansiyel olarak  parasal genişleme programında artış kararının arifesindeyken döviz ve tahvil piyasalarında çeşitli etkilerinin olması bekleniyor.

Fed ve ECB büyük olasılıkla Aralık’ta harekete geçecek…

Natixis analistleri Fed’in 16 Aralık’ta düzenlenecek Açık Para Piyasası toplantısı sonrası parasal sıkılaşmaya başlamasını ve takip eden her çeyrek dönemde de 25 baz puan artışa gitmesini bekliyor. Fed fonlama faiz oranının 2016 sonunda ise yaklaşık %1.50 civarında olması ve gecelik fonlama faiz oranının da %1.37 civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.
Bu kapsamda ECB’nin ise yıl sonunda beklentilere paralel olarak parasal genişlemeyi arttıracağını açıklaması bekleniyor. ECB’nin 3 Aralık’ta gerçekleşecek toplantısının aylık varlık alım programını 60 milyar euro’dan 80 milyar euro’ya çıkaracağını açıklaması için bir fırsat olacağı belirtiliyor. ECB’nin Eylül 2016’dan itibaren  tahvil alım programını kademeli olarak azaltması (Ekim 2016’dan itibaren her ay 10 milyar Euro) öngörülüyor. ECB’nin parasal genişleme yoluyla piyasaya sağladığı aşırı likiditenin  1 trilyon 900 milyar Euro civarında bir büyüklüğe karşılık geleceği ifade ediliyor. ECB’nin 2016 sonundan önce sert parasal politika kararları alması beklenmediği için Euro Bölgesi’nde negatif faiz oranlarının daha uzun bir süre kural olarak devam etmesi bekleniyor.

Euro/dolar paritesinde önemli düzeltme…

Fed’in Eylül ayında aldığı statükoyu koruma kararı ABD dolarının değerinin  diğer G10 üyesi ülke para birimlerine  karşı önemli bir düzeltmeye gitmesine  sebep oldu. Ayrıca Fed’in küresel zayıf büyüme görünümü ve zayıf enflasyondan kaynaklanan aşırı risklere karşı uyarıda bulunmasının faiz artışına ilişkin beklentileri zayıflattığı kaydediliyor. Bu durumun özellikle Çin’in yuan’ı devaüle etme kararıyla birlikte zor günler yaşayan gelişen ülkeler için olumlu bir gelişme olduğu vurgulanıyor.
Fed Açık Piyasa Komitesi üyeleri (James Bullard da dahil olmak üzere)  tarafından defalarca altı çizildiği gibi Fed önümüzdeki aylarda faiz arttıran birkaç  Merkez Bankası’ndan –İngiltere Merkez Bankası ile birlikte- biri olacak. Doların değerinin  zayıf seyrettiği sürenin ardından yeniden güç kazanmasının nedenleri arasında Aralık’ta Fed’in faiz artışına gideceği beklentisi, gelişen ülke para birimlerinin ısrarlı zayıflığı (yuan’da ve emtia fiyatlarındaki zayıflama nedeniyle daha da sürmesi bekleniyor) ve petrol fiyatlarının hala düşük seyretmesinin yer aldığı vurgulanıyor.


ECB’den daha fazla hareketlilik…


Analizde, ECB’nin Euro üzerinde baskı yapmaya devam edeceği öngörülüyor. Merkez Bankası’nın son toplantısında oldukça “güvercin” bir tutum takındığı, büyüme ve enflasyon  tahminlerini  iki deflasyonist faktör -Çin krizi ve petrol fiyatlarındaki düşme nedeniyle  aşağı yönlü revize ettiği hatırlatılıyor. Bu deflasyonist risklere karşın ECB’nin, tahvil alım programını  Eylül 2016’nın da ötesine uzatabileceği belirtiliyor. Eğer Aralık ayından itibaren tahvil alım programı 20 milyar Euro arttırılırsa bu gelişmenin Euro/dolar paritesini yıl sonunda 1.06’ya kadar çekebileceği öngörülüyor.


 Son olarak kısa dönemde  politik belirsizliklerin  -20 Aralık İspanyol genel seçimlerinde Podemos’un iktidara gelme olasılığı- Euro/dolar paritesinde baskı yaratması bekleniyor. Bu koşullar altında raporda Mart 2016’da Euro/dolar paritesinin 1,06’ya kadar gerileyeceği ve ECB’nin Eylül 2016’dan itibaren tahvil alım programını kademeli olarak azaltmasıyla çok zayıf bir toparlanma içine gireceği öngörüsünde bulunuluyor.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster