Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

İş dünyasının liderliği mi sorgulanıyor?

27 Kasım 2017, 13:06 ---

OECD Genel Sekreteri Angel Gurría’nın da katıldığı Confederation of British Industry’nin (CBI-Britanya Sanayi Konfederasyonu) ana mesajı “kapitalizm amacını kaybetti” olan yıllık toplantısında BT Group (180 ülkede 106 bin kişi çalıştıran 24 milyar pound cirolu şirket) CEO’su Gavin Patterson, dünyada yaşanan son gelişmeleri kendisine güvenin %50’den 35’lere düştüğü iş dünyası için bir  “uyan çağrısı” diye özetleyerek “iş dünyası topluma kendi değerini ispat etmek için daha fazlasını yapmalıdır” dedi.

“Bize ne kardeşim İngiltere’den, Confederation of British Industry’den, BT CEO’sundan” diyebilirsiniz.

Ama demeseniz iyi olur. Neden? Çünkü az çok siyaset ve ekonomi bilen bir insanın uyarı zincirinin son halkası olarak, kapitalizmin ve organize sanayinin beşiği; finansın başkenti olan bir ülkenin en büyük şirket ve STK’larının mesajlarından alacağı dersler olabileceğini düşünüyorum.

Hatırlarsanız bu ülkede iş dünyasının büyük çoğunluğu ekonomik olarak ülkeye büyük zarar vereceği sebebiyle (CBI üyelerinin %80’i, Institute of Directors üyelerinin %63’ü) Brexit’e karşıyken İngiliz Halkı ayrılma kararı aldı. Yani toplum iş dünyasının bu konudaki liderliğini reddetti.

Bir ara verip devam edersek; tarihsel gelişim olarak toplum egemenliğini devlete devretmiş, devlet ise bu yetkisinin bir kısmını iş dünyasına vermiştir. Bu devrin ana amacı kısaca birbirini yememek iken (homo homini lupus) yetkilendirmenin gayesi ise yetenekleri, kaynakları ve zamanı verimli kullanmaktır. Yani bu yetkilendirme iş dünyasına açılan bir nevi kredidir.

İşte bu günlerde yaşananların uzatmadan kestirmeden söylenecek olursa iş dünyasına açılan “kredinin geri çağırılması” ile ilgili olduğu açıktır. “Geç kapitalizm” söylentilerinin inanılmaz arttığı şu günlerde “Victims of Communism Memorial Foundation” tarafından yayınlanan “U.S. Attitudes Toward Socialism” adlı yıllık raporunda, Y kuşağının %44’ünün Sosyalizm, %7’sinin Komünizm’i diğer %7’sininde Faşizm’i sosyoekonomik düzen olarak tercih ettiği ortaya koyulurken BT CEO’sunun yaptığı  ise sadece telefonun başında olduğu için ahizeyi kaldırıp mesajı iletmesinden ibarettir.

Mesaj, Patoganya’dan değil kapitalizmin, sanayinin ve sosyal kontratı hep birlikte kazanmak olan cari ekonomik sistemin menşei ülkelerinden geldiğine göre pek fazla şerhe de gerek yoktur.

Devam edeceğiz

@sustainableturk

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster