Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

İngiltere’de seçim sonrası ekonomik beklentiler

16 Aralık 2019, 11:03 ---

İngiltere'de yapılan erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 365 sandalye ile seçimi ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakarlar, salt çoğunluk olan 326'yı geçerek 2 yıl aradan sonra yeniden tek başına iktidara geldi.

Bu sonuçlar piyasalarda ve Westminster’daki havayı değiştirmiş olsa da ekonomik açıdan İngiltere’nin  Avrupa ile ticari ilişkilerinin geleceği ve uygulanması beklenen mali teşviklerin büyüklüğü gibi en hayati konularda  belirsizlik sürüyor. Capital Economics tarafından yayınlanan 13 Aralık tarihli İngiltere Ekonomik raporunda da bu gibi önemli ekonomik sorulara cevap aranıyor. Rapora göre Muhafazakarların Perşembe günü elde ettiği 368 sandalyelik çoğunluk  ile Başbakan Johnson AB'yle vardığı Brexit (İngiltere’nin AB’den ayrılması) anlaşmasını başka bir partinin desteğine gerek kalmadan Avam Kamarası’nda geçirebilecek ve İngiltere, 31 Ocak 2020'de AB'den ayrılmış olacak. Seçim sonuçları  politik havayı olumlu olarak değiştirse de  ekonomik verilere etkisi sınırlı oldu. Seçim öncesi 1,31 ABD Dolar düzeyinde olan pound 1,34 seviyesine yükselirken daha önce de tahminlerde vurgulandığı gibi 1,35 dolar seviyesini aşmadı. Londra Borsası (FTSE) ise seçim sonuçlarını %4’ün üzerinde yükselerek olumlu karşıladı. Pound’un önümüzdeki yıl halen bulunduğu seviyelerde kalması bekleniyor.

Bu çerçevede raporda seçim sonuçlarının  üç önemli sebeple AB ile gelecekteki ilişkilere dair müzakereleri kolaylaştırması öngörülüyor. İlk olarak seçim zaferiyle Johnson sert bir  Brexit yanlısı olan ve AB ile gelecekte daha mesafeli  bir ilişki kurulmasını savunan Avrupa Araştırma Grubu’na (ERG) daha az bağımlı olacak. Bu sonuçlar Johnson’a AB ile şu ana kadar öngörülenden daha yakın bir ticari ilişki kurma şansını verirken ayrıca  iş dünyasının güvenini de  artıracak.   Brexit için geçiş sürecini 31 Aralık 2020 sonrasına uzatmama vaadini de tekrar gündeme getirebilmesini sağlayacak.

İkinci olarak Johnson önceki Başbakan Theresa May’in aksine AB’ye anlaştıkları her konunun Parlamento’dan geçeceğine dair garanti verebilecek bir güç elde etti. Parlamentodaki çoğunluk AB ile müzakerelerin şimdiye kadar olduğu gibi uzama riskini de ortadan kaldırabilir.  Son olarak  Johnson’un  geçiş sürecinin sona ermesinden sonra İngiltere’nin AB’den müzakerelerde  ekstra tavizler elde etmesine imkan verecek Dünya Ticaret Örgütü şartlarıyla ayrılmasını sağlayabileceği de raporda öngörülüyor.   

Bu kapsamda ayrıca Parlamento’da elde edilen çoğunluğun gelecek Şubat ayında açıklanacak  yeni bütçede etkili bir mali genişleme programının (her yıl için 20 milyar pound, bütçenin %1’i) yer alması şansını  artırabileceği de kaydediliyor. Bu genişlemenin büyük olasılıkla yatırım harcamalarını kapsayacağı ve GSYİH büyümesini %0,5 ile %1 oranında yükseltebileceği de tahmin ediliyor.

Ancak İngiltere ekonomisi açısından seçim sonuçlarının olumlu etkileri olsa da GSYİH verisinin Ekim ayında da yükselmediği ve 4. çeyreğin durgunluktan çok bir mücadele şeklinde geçebileceği vurgulanıyor. (İngiltere’de Ağustos, Eylül ve Ekim dönemi büyüme oranı değişim göstermeyerek %0,1 oldu.)  Ayrıca küresel ekonominin de önümüzdeki birkaç çeyrek zayıf büyüme kaydetmesinin beklenmesi İngiliz imalat sektörünün güçlü bir canlanma göstermesine engel olabilir. Ekonomik durgunluk göstergelerine karşın  19 Aralık’ta toplanacak olan Parasal Politika Komitesi üyelerinin  belirleyici seçim sonucu, potansiyel Brexit anlaşması ve ekonomi verilerinde canlanma olasılığı karşısında faiz indirimini ertelemeleri bekleniyor.  

Bu itibarla analistler 2020’de yatırımlarda artış öngörmezken 2021 için ise sadece küçük bir canlanma olasılığını göz önüne alıyor. Başbakan Johnson’ın geçiş sürecini ne olursa olsun  2020 sonrasına uzatmama sözü gelecek yıl sonunda AB ile  anlaşmasız bir Brexit olasılığını da gündeme getirirken  iş dünyasında da endişe kaynağı olabilir. Bu olasılık yatırımlarda canlanmayı da sınırlandırabilir. Bu gelişmeler çerçevesinde İngiltere’de yakın dönem için politik sis dağılmış olsa da orta vade için ekonomik görünüm bulanık kalmaya devam ediyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster