Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Hisse yatırım fonları mercek altında…

16 Kasım 2015, 01:24 ---

Hisse senetleri yüksek risk içermeleri nedeniyle genellikle yatırımcıların büyük bir kısmı için tercih edilmeyen ya da az miktarda portföyde bulundurulan finansal araçlardır. Hisse senedi piyasalarındaki volatilite gerçekten de kısa vadede büyük kazanç ve kayıpların yaşanmasına neden olur. Bu durum da piyasayı iyi takip edemeyen ve yeterince bilgi sahibi olmayan kişiler için borsanın uzak durulması gereken bir yer olduğu algısını destekler. Esas olarak bu noktadaki sorun yatırımcının, yatırım vadesini kısa tutmasıdır. Oysaki hisse senetleri yapısı itibariyle uzun vadeli yatırım araçlarıdır. Dolayısıyla vade ile beklenen getiri ilişkisi doğru konumlandırılırsa piyasadaki oynaklıklar yatırımcının kâbusu olmaktan çıkacaktır.

Bu noktadan hareketle, hisse senetlerine yoğun olarak yatırım yapan fonları uzun vadede inceledik. 3 yıllık toplam getiriler üzerinden yaptığımız analizde çok sayıda hisse senedi yatırım fonunun BIST 100 Endeksi’nden yüksek bir getiri elde ettiği görülmektedir.

Bu fonlar arasından Ludens Fon Rating’e göre 5 yıldız alan hisse fonların kazançlarını incelediğimiz tablo aşağıdadır:

Üç yıl önce IGH, TI2, GHS, GMR ve GAF kodlu hisse fonlarından herhangi birine yatırım yapan bir yatırımcı her durumda endeksten daha yüksek bir getiri elde etmiştir. Bu fonlardan eşit ağırlıklı bir portföy oluşturan bir yatırımcı ise yine endeksten %19 daha yüksek bir getiri elde etmiştir. 3 yıl önce BİST 100 endeksine yatırım yapan bir yatırımcının 1.000 TL’si bugün 1.140 TL olurken, Ludens Fon Rating’e göre 5 yıldız alan fonlara 1.000 TL’sini eşit miktarda dağıtan bir yatırımcının parası bugün 1.328 TL olmuştur.

Görüldüğü üzere hisse senedi yatırımlarında fon yönetiminin aktif yönetim becerisi ile fon yatırımcısının yatırıma uyumlu vade algısı birleştiğinde ortaya kazançlı bir tablo çıkmaktadır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster