Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Hanke:Yunanistan Brüksel’i rehin aldı

14 Şubat 2015, 21:42 ---

Yunanistan’da iktidara gelen Syriza’nın kurtarma programını uzatmayacağını ve tasarruf önlemlerine olan karşıtlığını açıklamasının ardından Euro Grubu üyesi 19 ülkenin Maliye Bakanları dün bir çözüm bulmak amacıyla bir araya geldiler. Bugün de Euro Bölgesi Devlet Başkanlarının toplanarak konuyu ele alması bekleniyor. Yunanistan’ın kurtarma paketinin uzatılmaması ve borç ödemelerinin ertelenmemesi halinde euro’dan çıkma olasılığı uluslararası ekonomi çevrelerini ve piyasaları gergin bir bekleyişe sürüklüyor. Bu konuya ilişkin olarak Johns Hopkins Üniversitesi’nde  Uygulamalı Ekonomi Profesörü olan ünlü ekonomist Steve Hanke dün telefonla gerçekleştirdiğimiz söyleşide Finans Gündem’in sorularını yanıtladı.
 YUNANİSTAN ÇOK AZ ŞEY YAPTI
 -Yunanistan ile Euro Grubu arasında dün başlayan ve bugün Devlet Başkanları Zirvesi’nde devam edecek olan müzakerelerde nasıl bir sonuca ulaşılmasını bekliyorsunuz? Sizce nihai bir çözüm olacak mı?

-Kimse Yunanistan’ı ne kurtarma programını kabul etmeye ne de euro’ya katılmaya zorlamadı. Yunanistan euro’ya katıldığından beri işleri zorlaştırmak için çok şey, Euro Bölgesi’ni güçlendirmek için ise çok az şey yaptı. Euro Bölgesi liderleri ve Yunanistan arasındaki müzakerelerin çok zor geçmesini bekliyorum. En olası sonucun ise Yunanistan’ın kreditörlere olan borç ödemelerinin ertelenmesi olacağını düşünüyorum. Yunanistan’ın borçları için daha fazla saç traşı (haircut: borçların bir kısmının silinmesi) gerçekleşebilir. Bunu geçmişte bir kere yaptılar ve bir daha yapabilirler. Eğer mevcut borç bakiyesinin bir kısmı silinirse borcun şimdiki değeri de azalmış olacak. En olası sonuç olarak yeni bir saç traşı yapılmasını bekliyorum.
 YUNANLILAR BRÜKSEL’İ REHİN ALDI
 -Anlaşmaya varılamaması halinde Yunanistan’ın euro’dan çıkması gerçekleşebilir mi?

-AB Yunanistan’ın euro’dan çıkmasını istemiyor. Çünkü, bu çok büyük problemler ve kaos yaratır. Yunanlılar da euro’dan çıkmak istemiyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre Yunan halkının %74’ü de euro’dan ayrılmak istemiyor. Bu nedenle bir ikilem içinde bulunuyorlar. Gerçekte Yunanlılar Brüksel’i rehin aldı. Borçlarını ödemek istemiyorlar. Brüksel de Yunanlıların Euro Bölgesi’nden ayrılmasını istemiyor. Bunun bir kaos yaratmasından korkuyorlar. Yunanlıların da Euro Bölgesi’nden ayrılmak istememesi nedeniyle en olası ve uygun çözüm borçların ödemelerinin ertelenmesi olacak.
 EURO BÖLGESİ İÇİN SORUN YARATIR
 -Bu konuda Almanların tutumunun Brüksel’den daha katı ve farklı olduğunu düşünüyor musunuz?

-Görünüşte daha katı olsalar bile Almanlar da bu konuda Avrupalı diğer partnerlerinden farklı düşünmüyorlar. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasını istemiyorlar. Çünkü bu durum Euro Bölgesi için birçok sorun yaratır.
 

Hanke:Greece has taken Brussels as a hostage

Greece's anti-austerity government has been  presenting its first concrete proposals for an alternative debt plan at an emergency meetings of Eurozone Finance Ministers and Head of States since yesterday. The EU-IMF bailout for the debt-laden country expires on 28 February and Greece does not want it extended. Steve Hanke is  a Professor of Applied Economics at The Johns Hopkins University,  one of the most influential economists of the world,  has answered Finans Gundem’s questions regarding current Greece-EU deadlock and possible outcomes.

How do you evaulate the current deadlock between EU and Greece and the meetings between Eurozone leaders and Greece? What  kind of solution will be possible for the current crisis?
No one forced Greece to accept the bailout, much less enter the Eurozone. Ever since Greece lied to enter the EU, it has done so much to complicate & little to invigorate the Eurozone. The negotiation proces will be very difficult between Eurozone leaders and Greece. The most likely outcome will be the deferral of the payments of Greece by the creditors.  There will be more haircut for Greece. They have done once and they could do it for the second time. If they defer the  payments of the outstanding debt, the present value of the debt will lessen. The most likely outcome will be deferral of payments and  another haircut.

If they could not reach an agreement at the end of the negotiations would it be possible a Grexit (exit from euro for Greece)? Do you think Greece will leave the euro?
EU does not want to see Grexit outcome. It would create lots of problem and chaos for the EU.  Greeks also do not want to exit from the Eurozone. According to the latest polls, %74 of Greek people do  not want to exit from the Eurozone. So they have a dilemma.  In reality Greeks are holding Brussels as an hostage.  They do not want to make payments. It is reality that Brussels also  do not want to exit of Greece from Eurozone. It would create chaos.  Greeks also do not want to exit from the Eurozone. Greece has taken Brussels as a hostage I think the elegant and most possible solution for this dilemma is the deferral of payments for Greece.

Do you think that Germany’s position on this issue is different and stricter than the other European partners?
I think that German’s position is similar to the other European partners. They do not think different from other European countries. They do not want to see Grexit. Because it would create lots of problems for the Eurozone.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster