Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

Finansal soykırım

16 Ekim 2017, 17:43 ---

Dünya Bankası eski mensuplarından yazar, ekonomist Robert Koenig’in, Centre for Research on Globalization adlı kuruluşun web sitesinde,  Hindistan’ın “nakit paraya” karşı açtığı savaşı “Finansal soykırım”  olarak tanımladığı ve daha büyük bir planın pilot uygulaması olarak gördüğü makalesi bir hayli dikkatimi çekmiş ancak analizine malum sebeplerden mesafeli bir yaklaşım göstermiştim.

Fakat 1903’de kurulan, Rupert Murdoch’un News Corporation’ı, sonra Malezya’nın en zengin adamı Robert Kuok ve daha sonra da Alibaba Group tarafından satın alınan;  bünyesinden 4 Nobel, bir çok Turing, Veblen Ödülü ile Fields Madalyası sahibi bilim insanını çıkaran Hong Kong‘un en önde gelen üniversitesi Chinese University of Hong Kong’un  yaptığı araştırmada,  6.54 gibi yüksek bir puanla ülkenin en güvenilir gazetesi seçilen South China Morning Post  yazarı ve Regulation Asia editörü Peter Guy’ın,  her ne kadar Koenig kadar ileriye gitmese de konuyu odağa alan makalesi, bu bahsi daha detaylı bir değerlendirmeye tabi tutmam gerektiği noktasında kafamda alarm zillerinin çalmasına sebep oldu.

Zira her iki isim de “nakitsiz topluma” farklı cephelerden çok ciddi eleştiriler getiriyor, teknolojik bir gelişme olarak olayın “kutsanmasının” tehlikeli yönlerine dikkat çekiyorlardı.

Bu aşama itibari ile Guy’a nazaran ülkemizde daha çok bilinen bir isim olması, hem de soykırım nitelemesinin yeterince açık olduğunu düşündüğüm için Koenig’in makalesini açmaya gerek duymuyorum. Ancak,  internetin geleceğini bilen adam; ünlü medya teoristi ve basın tarihinin en büyük vecizi olan “The medium is the message.”ın sahibi Marshall McLuhan’ın, büyük veri hakkında söylediği “Bankalar bizim hakkımızda daha çok şey bildikçe, biz daha az var olacağız”  diye tercüme edebileceğimiz diğer vecizini hatırlatan Guy’ın, Hong Kong’da güven duygusunun nakit ekonomisinden geçtiği noktasından hareketle özgür ve insanları yüceltecek bir dünyayı resmeden bir yapının kurulmasının zor olduğu, ön görülen dünyanın aslında özel yaşam, özgür irade ve özgürlükleri nasıl ortadan kaldıracağını yazdığı makalenin daha fazla şerh edilmesi gerektiğini sanıyorum.

Makalesinde, Çinlilerin, büyük bir hevesle kullandığı dijital ve elektronik işlemler yüzünden daha önce otoriter ve tek parti yönetiminden başka bir idare altında yaşamadıklarından dolayı nasıl bir tehlike içinde bulunduklarından habersiz olduklarını söyleyen Guy, Çin anakarasında yaşayanların ilk finansal krizde “nakitsiz bankalardan para çekemediklerinde” olayın içyüzünü daha iyi kavrayacaklarının altını çiziyor. Bugünün toplumunda banka hesabı olmayan kişinin yok hükmünde olduğu ama hesap açmanın  anayasal bir hak olmadığını, bu konuda HSBC ile alakalı olarak keyfi bir şekilde hesabı kapatılan binlerce kişinin kendisine mail attığından dem vuran Peter Guy ezberleri bozarak, finansal teknoloji ve elektronik ödemelerin  finans tarihinin en büyük para aklama kampanyasını nasıl teşvik ettiğini de satırlarına ekleyerek makalesini bitiriyor.

Hülasa sonuç olarak bize ise şu soruyu sormak kalıyor. Yücelecek miyiz yoksa soykırıma mı uğrayacağız? Sizi bilmem ama ben, Hindistan demişken Dalitleri düşününce, Hegel’in lineer tarih anlayışının biraz eksik olduğunu hatırda tutup soruyu o açıdan cevaplamakta fayda olduğuna inanıyorum.

Devam edeceğiz

@sustainableturk

Not:  Geçen hafta Müsiad Vizyoner 2017 toplantılarındaydık. Başından söyleyeyim çok güzel bir organizasyondu. Özellikle seyirciler çok ilgili ve dikkatliydi. Başkan Abdurrahman Kaan’ı  ve Genel Sekreter Oğuz Özcan’ı kutluyorum. Organizasyonda kimler yoktu ki. Başbakan Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Berat Albayrak, 26 yıl sonra ilk kadın bakan olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Jülide Sarıeroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, DEİK Başkanı Nail Olpak, Alev Alatlı  ve bir çok değerli isim. Ayaküstü bakanlarımızla ve diğer konuklarla bir iki kelime etme şansı bulduk. Ünlü iş adamları Erol Yarar, Remzi Gür, Canik’in vizyoner Belediye Başkanı Osman Genç, Aydın’dan yine vizyoner bir iş adamı Murat Aksüt bunlardan bazıları idi.

(Fatih Çil, Başbakan Binali Yıldırım akşam yemeğinde iş adamlarına seslenirken)

Duayen gazeteciler Vahap Munyar ve Hakan Güldağ’ın yönettiği paneller ise gerek konuk gerekse içerik açısından muhteşemdi. Konuşmacılar Hakan Altınay ve Hasan Büyükdede seyircileri tam anlamıyla hipnoz etti. Reklam skandalından sonra ilk kez dinlediğim bir Ülker idarecisi olarak Cem Karakaş hem markayı doğru yerine oturttu hem de gıda sektörünün yönü ve Ülker’in planları hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Ama günün yıldızı BİM COO’su Galip Aykaç’tı. Aykaç tüm samimiyetiyle BİM’i anlattı. Özellikle helal gıda noktasında “Sahtekârlara inanmayın” dediği cümleler çok dikkat çekti. “Türkiye’de üretilen bütün ürünler helaldir” diyen Aykaç, BİM kadrolarının ve sisteminin çalışmalarından bahsetti. Hızlı tüketim sektörünün tarihini adeta ders verir gibi özetleyen duayen isim Aykaç’ın, özellikle “kum saatli” ve muz ithalatıyla ilgili anekdotları ilgi gördü. Sık sık alkışlanan Aykaç “Müjde Bim geldi” cümlesinin ne demek olduğunu bir kez daha açıklamış oldu. Son olarak Osmanlı Kahvecisi’ni unutmak olmaz. Organizasyonun ana sponsoru olan şirketin kahvesinden yudumlamak için herkes sıradaydı. YKB Boğaçhan Aksu’nun konuklarıyla yakından ilgilendiğini gördük. Velhasıl Vizyoner toplantıları verimli geçti.      

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri29 Ekim 2017 09:00

    Muhtelif işadamlarının dünya çapında şirketlerinden daha ufak olanlarına kadar olan yelpazede bu şirketlere el koymanın adı tam da budur: finansal soykırım. İyi söylemiş yazar.

YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster