Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

Finansal sektör için önlem almak gerekir

13 Ekim 2016, 13:52 ---

Piyasalar bir ileri bir geri giderken, Dolar/TL'nin tekrar ısınmaya başladığına şahit oluyoruz. Aslında bu doğal. Daha önceki raporlarda ve canlı yayınlarda S&P ve Moody's kararlarının Türkiye'den para çıkışı yaratmayacağını, ancak para girişi ya da giren paranın türü anlamında bize sorunlar yaratacağını belirtmiştim. Bundan sonra BIST'’in dalgalanarak yükselmesi, Dolar/TL'nin de "iki ileri, bir geri" diyebileceğimiz şekilde tırmanacağını bekleyebiliriz. Çünkü Türkiye sabit sermaye yatırımlarının değil, portföy sermayesinin gözdesi haline geliyor hızlıca. 

Bu durumda faiz-enflasyon-döviz kurları arasındaki sebep sonuç ilişkileri baştan yazılacak demektir. Türkiye geleceğe doğru yürürken rehberlik edecek "ana vizyon" ortada olmadığı için bu durumun sıkıntı yaratacağını görebiliyorum. Teknoloji, Ar- Ge, tasarım ve inovasyonu düşman ilan eden iş insanlarının mevcut olduğu, bırakın ihracatını yapmayı, "Cari açık yaratıyor" iddiasıyla yüksek teknolojiyi  ithal etmek bile istemeyen bir yaklaşımla, dışardan bakan yatırımcı için parlak bir görüntü vermiyoruz. 

Eğer FITCH de not kırarsa, bundan sonra Türkiye sadece Hedge fonların cirit attığı bir ülke olacak. Bir de fazla para bağlamadan işlem yapanların tabii. Bu durumda Hisse Senedi Piyasalarının sürekli dalgalandığı ve Dolar/TL'nin de arada geri gelse de yükseldiği bir süreçten bahsediyorum. Zaten bunları yaşamaya başladık.  Aslında kastım şu:  "Kendi yağında kavrulma" işinin ciddiyetinin farkına varmak, ona göre finansal sektör için bazı önlemler almak gerekir. 

Ancak, Dolar/TL ve faiz yükselmeye devam eder, BIST de beklenenin aksine dalgalanarak yükseleceğine, dalgalanarak düşmeye başlarsa, bambaşka bir konjonktürün içindeyiz demektir. O zaman işler değişir. Bekleyip göreceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster