Mehmet Bingöl [email protected] Mehmet Bingöl

Finansal Kiralama ve Faktoring şirketlerinin yurt dışı kredi temininde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu uygulaması

17 Haziran 2014, 12:07 ---

Maliye Bakanlığı’nca, bazı kredi işlemleri ile vadeli ithalat işlemlerinde, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) adı altında vergi benzeri bir tahsilat yapılmaktadır.

Daha önceleri T.C. Merkez Bankası talimatlarıyla yürütülmekte olan KKDF uygulaması, 4684 sayılı Kanun ile yapılan bir düzenleme ile 01.01.2001 tarihinden itibaren; Maliye Bakanlığı’nca vergi gelirlerine ilişkin yetkiler kapsamında takip edilmektedir.

KKDF kesintisine tabi işlemler:

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, fona tabi işlemler ve bu işlemlerden yapılan kesinti oranları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Yurt dışı kredi temininde Finansal Kiralama ve Faktöring şirketlerinde durum:

KKDF uygulamasının temel mevzuatı olan “KKDF Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğ”de belirtildiği üzere; bankalar ile finansman şirketlerinin 01.01.1999 tarihinden itibaren yurtdışı kredi kullanımlarında vadeye ve kredi türüne bağlı olmaksızın KKDF oranı  %0 olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla bu kurumların yurt dışından kaynak sağlamaları, öteden beri KKDF ödemesini gerektirmemektedir.

Oysa finans sektöründeki diğer kredi kullandırma kurumları olan finansal kiralama şirketleri ile faktoring şirketleri, yurt dışından kredi sağladıklarında eğer vadeler 3 yıldan kısa ise KKDF ödemek durumundadırlar. Bunun da kaynak maliyetlerini arttırdığı ve sonuç olarak, müşterilerin ticari kredi kullanma maliyetlerine yansıdığı kuşkusuzdur.

Şimdi söz konusu şirketlere kısaca değinecek olursak; ekonomideki işlevlerini daha iyi görebiliriz.

Finansal kiralama, tüm dünyada yatırımların orta vadeli finansmanında yaygın olarak kullanılan bir kaynak sağlamama yöntemidir. Özellikle işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanmasında alternatif finansman yöntemlerine karşı büyük avantajlar sağlar. Bilindiği gibi, Finansal Kiralama (Leasing), kiracı tarafından seçilen bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesini sağlayan bir finansman yöntemidir. Yatırım mallarının satın alınması yerine kiralanması, firmaların işletme sermayelerini diğer ihtiyaçlarında kullanılmasına imkân verir ve böylece verimliliğin ve karlılığın artmasında önemli rol üstlenir. Sektör tarafından 2013 yılı içeresinde finansman sağlanan yatırım tutarı 13,9 milyar TL’dir. Faaliyet gösteren şirket sayısı 32, sektör toplam müşteri adedi de 50 bin adet civarındadır.

Faktoring şirketleri, sunduğu garanti, finansman ve tahsilat hizmetleriyle reel sektörü destekleyerek ticaretin gelişmesine katkıda bulunurlar. Sektör tarafından 2013 yılı içerisinde temlik alınan alacak tutarı 94 milyar TL, müşterilerden olan alacaklar toplamı 20.1 milyar TL’dir. Faaliyet gösteren şirket sayısı 75, sektör toplam müşteri sayısı da 90 bin adettir.

Gerçekten de, bu kurumların bankalardan ve finansman şirketlerinden işin yapısı itibariyle farkları yoktur. Leasing şirketleri esasen sanayicilere, yatırımcılara fon sağlamaktadır. Yine, Faktoring şirketleri de ticaret erbabına, ihracatçılara finansman yapmaktadır. Görüldüğü gibi, tüm bu kurumlar işlevleri itibariyle aynı niteliktedirler. Ayrıca, Finansal Kiralama, Faktoring ve finansman şirketleri 21/11/2012 tarihli 6361 sayılı “Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman şirketleri Kanunu” ile kuruluş, çalışma esasları ve tabi olacakları mevzuat açısından bir çatı altında toplanmışlardır. Aynı Birliğe mensupturlar ve aynı düzenleyici Otoriteye (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu) tabidirler.

Bu durumda, yatırımları ve ihracatı finanse eden, işletmelerin nakit ihtiyaçlarını karşılayan bu şirketlerin yurt dışı kaynak temininde, banka ve finansman şirketlerinde olduğu gibi %0 oranlı KKDF uygulamasından yararlandırılmaları gerekir.

Bu hususu sağlamak üzere finansal kiralama, faktoring ve tüketici finansman şirketlerinin “Banka Dışı Mali Kuruluşlar” olarak değerlendirilerek, KKDF mevzuatının aynı nitelikteki finansal kurumlar arasındaki farklı etkilerinin giderilmesi ekonomik açıdan fayda sağlamış olacaktır. Bunun için, KKDF ile ilgili kararnamenin Bakanlar Kurulu kararıyla revize edilerek, mevcut düzenlemedeki “Finansman Şirketleri” ibaresinin, Finansal Kiralama ve Faktoring şirketlerini de kapsayacak şekilde değiştirilmesi uygun olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster