Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Finansal hizmetlerde finansın rolü

13 Ağustos 2018, 16:15 ---

Bankacılık ve sigorta sektörleri başta olmak üzere finansal hizmetler sektöründe finans departmanları her zaman önemli bir role sahip oldu. Kurum içerisinde yapılan ve yapılması planlanan harcama ve yatırımların planlaması ve takibi, raporlanması, performans analizi ve karlılığın ölçümlenmesi gibi konular finans ekibinin baktığı alanlar içerisinde önde gelen konular olarak yer alıyor. Kurumun faaliyet modelinin işlemesinde omurga vazifesi gören ekiplerden biri olan finans ekibi bu alandaki kilit rolünü devam ettirmekle birlikte dijitalleşen iş dünyasında yeni roller de üstlenmeye başlıyor.

Finansal hizmetlerde dijitalleşme iş modellerini ve müşteri beklentilerini değiştiriyor, aksiyon alma sürelerini kısaltıyor, daha derin ve kapsamlı analizlerin daha kısa sürede yapılıp hayata geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bankacılık ve sigorta sektörlerinde sektör dışı oyuncuların da faaliyet göstermeye başlaması dijitalleşmenin altyapısını sağladığı bir başka önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor. Bahsettiğimiz bu gelişmeler ekip olarak Finans Departmanı’nın ve üst yönetim olarak CFO’nun rolünde önem ve yapı olarak da değişiklikler getiriyor. Finans Departmanı’nın kurumun temel finansal işleyişinde sahip olduğu rol, gelir ve gider kalemleri ve bunların dinamiklerine olan hâkimiyeti ve finansal resmin tamamı üzerinden analiz yapabilmesi dijitalleşen finansal hizmetler ortamında önemli yetkinlikler olarak öne çıkıyor. Finans Departmanı artık sadece finansal planlama ve takip alanına odaklanan değil aynı zamanda kurumun stratejik planlamasına da katkı yapan bir görev üstlenme yolunda ilerliyor. Küresel düzeydeki örneklerde ise CFO’ların stratejik karar süreçlerine daha yoğun bir şekilde dâhil olmaya başladığını ve bazı örneklerde CFO rolüne strateji odaklı geçmişe sahip profillerin gelmekte olduğunu görüyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz dijitalleşen finans ve CFO’nun değişen rol ve sorumlulukları önemli bir eğilim ve hayata geçirilmesi bu konuya ilişkin bazı gereksinimlerin uygulamaya alınmasına dayanıyor. Bu gereksinimlerden en önde gelenlerinden biri ise finans fonksiyonunun dijitalleşme ile gelen yeniliklerden faydalanması ve dolayısı ile daha hızlı ve detaylı analizlere daha çok zaman ayırabilecek hale gelmesi. Finansal hizmetler alanında finans departmanları vakitlerinin önemli bir bölümünü finansın temel fonksiyonlarını işletecek aktivitelerin düzgün yürütülmesine ayırıyorlar. Bütçe planlamadan raporlamaya, karlılık analizinden ay sonu kapanışlarına kadar birçok aktiviteyi içeren bu faaliyet modeli dijitalleşme ve otomasyon olmadan finans ekibinin vaktinin önemli bir bölümünü alabiliyor. Dönemsel olarak tekrarlanan ve yoğun iş gücü isteyen bu aktiviteler yukarıda bahsettiğimiz hızlı ve detaylı analizleri yapmayı sınırlayabiliyor.

Finans Departmanı’nın rolünü operasyonel boyuttan stratejik boyuta doğru taşımayı sağlayacak aksiyonlar konusunda öne çıkan birkaç noktayı aşağıda listeliyoruz:

- Otomasyonun artırılması finansal hizmetlerin diğer alanlarında olduğu gibi finans alanında da önemli yere sahip. Son dönemde ana akım olma yolunda ilerleyen akıllı otomasyon çözümlerinin devreye alınması süreçlerin hızlı işlemesi ve standartlaşması açısından oldukça önemli. Bu alanda öncelikle pilot çözümler ile başlayıp bunları hızlı bir şekilde genişletmek finans ekibinin daha kritik konulara daha çok zaman ayırması açısından önem taşıyor.

- Analitik uygulamaların kullanım alanının genişletilmesi bir diğer önemli konumuz. Kurumların işlem yaptığı müşteri ve tarafların hızla geliştiği günümüz iş dünyasında yatırım planlamadan performans takibine kadar ileri analitik çözümlerinin kullanılması doğru ve sağlıklı analizlerin dijitalleşen iş ortamının ihtiyaç duyduğu hızda yapılabilmesini sağlıyor. Ek olarak bu çözümler normal analiz yöntemleri ile yakalanması zor olan ilişkilerin bulunması ve analizlerin yapılmasını da mümkün kılıyor.

- Finans Departmanı’nın stratejik karar destek süreçlerinde oynayacağı rol ve katkının netleştirilmesi bir diğer öne çıkan konumuz. Yukarıdaki maddelerin hayata geçirilmesi ile yaratılacak olan zamanın doğru aktivitelere yönelik olarak harcanması finansın sağlayacağı katkıyı şekillendirecek olan bir nokta. Bu alanda üst yönetim seviyesinde finansın hangi analizleri ne şekilde yapması ve sürece girdi olarak sağlaması gerektiğinin netleştirilmesi önem taşıyor.

Finans Departmanı’nın dijitalleşmesi ve stratejik boyutta sağladığı katkının artması finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren kurumlar için kritik öneme sahip. Kritik analizleri daha doğru ve daha hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulduğu anda verebilmek kurumun performansını üst seviyelere taşıyacak yolu oluşturuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster