Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Finansal Hizmetler’de Büyümek - 1

16 Mayıs 2016, 14:57 ---

Teknolojide yaşanan hızlı değişim, regülasyonlarla gelen değişiklikler ve müşteri tercihlerinde yaşanan değişimler finansal hizmetlerin birçok alanında değişimi zorunlu kılıyor. Kurumlar önceki dönemlerde yakaladıkları pazar payı ve karlılık seviyelerini, ilerleyen dönemlerde aynı seviyede tutmakta zorlanıyorlar. 2000’lerde küresel ve yerel düzeyde yaşanan büyümenin tekrar yakalanması için kurumların, büyümeye odaklanması ve büyümeyi sağlayan faktörleri doğru tespit etmesi gerekiyor.

EY’nin bu alanda yapmış olduğu kapsamlı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan 7 büyüme faktörü bulunuyor. Bu faktörleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

Müşteri
Ekip, davranış ve kültür
Dijital, teknoloji ve analitik
Operasyonlar
Fonlama ve finans
Birleşme ve ortaklıklar
Risk

Bu yazımızda bu faktörlerden ilk 4’üne odaklanacağız.

Müşterinin odak noktasına konulması, büyümeyi hızlandıran itici faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Artık standart ürünlerin piyasaya sürüldüğü bir devirden, müşterilerin beklentilerini tarif edip ürünü buna göre tanımladıkları ve değerlendirdikleri bir devre geçiyoruz. Kurumların sadece iletişim çalışmalarında değil, iş modellerinde de müşteriyi temele koyması gerekiyor.

Müşteri, büyümeye organizasyon dışından katkı sağlayan faktörü temsil ederken ekip,  büyümenin içeriye dönük ana faktörlerinden biri olarak öne çıkıyor. Finansal Teknoloji kavramının yeni finansal hizmet modellerini ortaya çıkarmaya başladığı günümüzde, doğru yetkinliklere sahip ekibi kurmak ve bu ekibi organizasyonun kültürü ile bütünleştirip elde tutabilmek giderek daha çok önem kazanıyor. Kurumun insan kaynağı bazında sahip olduğu yetkinliklerin diğer varlıklarından daha önemli hale gelmesiyle ekip konusu, kritik büyüme faktörleri arasında yerini alıyor.

Dijital, bir diğer önemli büyüme faktörünü oluşturuyor. Bilgiyi ön plana çıkaran ve bilginin diğer boyutlarını birleştirerek etkinliğini artıran bu faktör, aynı zamanda sektörler arasındaki sınırları da giderek ortadan kaldırıyor. Finansal Hizmetler alanında gelecekte kritik öneme sahip olacak olan dijital,  sadece bilişim teknolojisi işi olarak algılanmamalı. Dijital konusunda liderliği, stratejiyi ve kaynak planlamasını iş biriminin yürütmesi kritik önem taşıyor. Dijital sadece teknoloji alanında bazı iyileştirmelerin yapılacağı bir konu değil, kurumun yeni iş modelleri geliştirmesini de gerektiren bir alan olarak karşımıza çıkıyor.

Operasyon, bu yazımızda değineceğimiz son alanı oluşturuyor. Operasyon, kurumun stratejisi ile sahadaki pratiğini birleştiren bir disiplin olması sebebiyle büyümede kritik önemi olan bir konu. Faaliyet modelini düzgün belirleyemeyen, buna göre süreçlerini oluşturamayan kurumlar; stratejisi, müşteri ve teknoloji boyutları ne kadar iyi belirlenmiş olursa olsun bunları pratiğe geçirmek konusunda ciddi güçlükler yaşayabiliyor. Dijitalin hızla geliştiği ve yeni iş modelleri yarattığı banka ve sigortacılık sektörlerinde operasyonun yönetimi, maliyet avantajı sağlayacağı gibi kurumun yeni iş modellerini destekleyecek temel mekanizma olma işlevini de görebilir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz müşteri, ekip yapısı ve kültür, dijital ve operasyon konuları finansal hizmetlerde büyümenin önde gelen faktörleri arasında yer alıyor. İlk bakışta bunların bilinen konular olduğu düşünülse de, büyüme yaklaşımını kurgularken kurumların, her birine kapsamlı bir şekilde odaklanması ve strateji geliştirme ile uygulama süreçlerinde bu konuları büyük bir titizlikle ele alması, büyümeye giden yolda büyük önem taşıyor.

  1. Fatih Öğün-EY Türkiye Kıdemli Müdür
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster