Süheyl Aygül [email protected] Süheyl Aygül

Finans Kulüp & Ageizm (Yaş Ayrımcılığı)

28 Şubat 2018, 13:31 ---

Balık pazarları hep ilgimi çekmiştir. Balık pazarında iki yüz mumluk ışıkların aydınlattığı kırmızı yuvarlak balıkçı tablalarının arasında hayata dair ne varsa içine çekiyor olmak, ıslak taşların üzerinde kokular arasında dolaşmak, mevsim balıkları, yeşil sebzelerin arasında tualde göz alıcı bir renk gibi dikkat çeken kırmızı turplara bakıp farklılığın güzelliğini ve gizemini hissetmek, ‟canlı balık‟ diye bağıran satıcıların seslerini duymak beni her daim mutlu kılar.

Balık pazarları zengin marketlerdir. Her tür balık vardır. Pazara giderseniz taze balıklar kadar bayat balıklar, genç balıklar kadar yaşlı balıklar da girebilir sepetinize. Stajyer ve körpe çinekoplar, dinamik çingene palamutları, genç sarı kanatlar, tecrübeli lüferler ve hızlı uskumrular ayrıca kıdemli kofanalar ve muhteşem torikler vardır yüksek sezonlarda. Kofanalar ve torikler tezgah üstlerine çok az geldikleri için çok daha değerlidirler ve büyük bir ihtişamla karşılanırlar pazarda. Çeşitlilik, farklılık bizi büyük resme bütüne ulaştırır.

Balık pazarlarında bilinen, takdir edilen tecrübe ve kıdem pek tercih olunmaz kariyer pazarlarında. Bunun ülkemizde en büyük nedeni ageizm (yaş ayrımcılığı) dır. Ageizm, insanların yaşlarına dayanarak onlara karşı bir önyargı oluşması ile ilgili ayrımcılık türüdür. Irkçılık ve seksizm’e benzemektedir. Farklı yaştan insanlar hakkında olumsuz ve kalıplaşmış yorumlar içerir. Bu terim genellikle yaşa dayalı ayrımcılığın her tür için uygulanır; İster çocuk, genç, yetişkin veya yaşlı olsun. Ageizm (Yaş ayrımcılığı) maalesef ülkemizde özellikle 40-45 yaş üstünde çok yaygın. Özellikle de finans sektöründe.

İnsanların çalışma sürelerinin kurumların faaliyet sürelerinin önüne geçtiği bir dünyada, çalışan ve kurumlar arasındaki psikolojik sözleşmelerin bozulduğu aidiyet ve ve vefanın adeta Adem'le Havva'dan kalan diye tanımlandığı bir ülke pazarında 40-45 yaşından sonra kurumlarından bir şekilde ayrılan (kriz, küçülme,birleşme, ülkeden çıkış (exit), doğum, mobbing gibi) beyaz yakalı finansçılar üretmek konusunda enerjileri ve tecrübeleri tam olmasına rağmen çok arzu ettikleri halde markete yaşlı veya erken emeklilik önyargısıyla pek sokulmak istenmezler. Neden sorusunun cevabı pek bulunmaz. Gümüş tanımlı işleri yaptırmak isteyen kurumlar nedense altın tecrübeleri göz ardı etmekte sakınca görmez. Dışlanırlar. Evde oturmaları, emekli hobileri icra etmeleri beklenir. İş bulamadıkları süre iki seneyi bulursa sisteme girmeleri neredeyse imkansızlaşır. Aslında her birinin özel tarihi ve tecrübe hazineleri oldukça geniştir. Tecrübeleri dışında,aranan yetkinliklerden çok daha fazlasını karşılamalarına rağmen, istemci kurumlara sorulduğunda ülke de genç nüfusun yoğun olduğu ve gençlerin altında kendilerinden yaşça büyük olanlarla çalışmayı pek tercih etmedikleri söylenegelir. Bu satırlar ülke gerçeğini tanımlasa da, tanımlanan ihtiyacı pek karşılamaz. Pozisyonlar için doğru insanlar evde beklerken işler bir şekilde kör topal götürülmeye çalışılır şirketlerde. Enerjiler, birikimler yanlış yerlere hapsolunur.

Yurt dışındaki uygulamalar ise hiç de böyle değildir. Yurt dışında kariyer pazarları seksen yaşına kadar aranan yetkinliklere uygun insanların önüne hiçbir şekilde görünen, görünmeyen engeller ve önyargılar koyulmaz. Örneklere geçer tarihte bir sörf yaparsak isek; 75 yaşını geçen Larry King'le CNN 15 yıl daha sözleşme yapmasının ardındaki motif yaşlı olması değil aynı zamanda son derece güven verici, yaratıcı, üretken olması gerçeği gibi bilinen yetkinlikleri yatmaktadır. Financial Times tarafından yapılan bir araştırmaya göre 85 yaşındaki Charles Handy tüm zamanların en etkili ikinci yönetim düşünürü seçilmiştir. İlk sırada ise 95 yıl üretim yapan efsanevi Peter Drucker yer almaktadır. Amerika'nın para trafiğini Alan Greenspan 90 yaşında yönetmiştir. Önemli olan yaş değil üretmektir ve diğer genç çalışanlarınıza örnek yaşam görgüleri ve başarı öyküleri ortaya koyabilmektir. Akıllı insanlar başkalarının aklından yararlanmasını bilen insanlardır.

İşte tam bu noktada Sevgili Önder Halisdemir 2017 yılında başkanı olduğu Finans Yöneticileri Vakfı üzerinden finans sektörüne muhteşem bir dokunuş yaptı. Vizyoner, yönetim cesareti yüksek ve sıra dışı başarı öykülerini hayata geçirmesini bilen bir CEO olarak sektöre yakışır bir çatı önerisi sundu. İş hayatının anonim kitabında hep söylenen ama cesaret edilip de hayata geçirilemeyen net bir ihtiyacın altını kalın harflerle çizerek, harika bir çözüm önerisini dikkatlere sundu.

Birçok sektörde finans alanında çalışanları tek bir tanım altında birleştirmek için ‘finans profesyoneli’ kavramını gündeme getirdi ve ekibiyle hızla bu kavramın içini doldurmaya başladı. Seksen bir ilde ve dünyanın finans merkezlerinde temsilcilikler vermeyi planlayan parlak bir vizyonun ışığında; insanların tecrübe ve birikimlerini en iyi şekilde aktarmak ve doğru yerlere kanalize olması için güçlü bir alt yapı kurgulanıyor. Finans Profesyonelleri’nin paylaşımlarını, karşılıklı iş birliği ve sinerjiyi arttırmak için sosyal kulüpler ve komiteler kurmaya devam ediyor. İnternet sitelerinden herkesi bu kulüplere üye olmaya davet ederek, üyelik aidatlarını da düşürerek herkesi kucaklayan  bir politika izlemekte. Gerekli desteği bulmak için tüm banka üst düzey yöneticilerini destek olmaları adına yazışma ve görüşmelerini bizzat kendi si tarafından yürütülmekte.

Sektörü yukarı çekmek adına; Türk Finans Profesyonellerinin de ‘yeşil pasaport’a ihtiyacı, "Bilirkişilik" müessesinde süreçlerinin finans profesyonelleri adına kısaltılması konusunda,  Kayyum, Konkordato Komiseri veya belli ölçeği geçen veya yeniden yapılandırılan şirketlerde yasal olarak ehil kişi sayılarak atanmaları konusunda gerekli adımları atmaya başladı.

Finans sektöründe; geniş ürün yelpazesi, yabancı sermaye iştahı ve kurumsal zeminiyle bir çok farklı meslek grubunu içine alan çok geniş bir profesyonel şemsiye açılıyor. Finans sektörüne ''Entelektüel sermayesi en yüksek olan sektör'' demek abartılı olmayacaktır. Sektörün her sektöre  entelektüel sermaye transferi sağlayarak diğer sektörleri de ivmelendiren bir dokusu olduğu şüphesiz. Bu açıdan sistemde  yer alan insanların birikimleri ve üretkenliği kritik bir önem arz ediyor.

Mevcut konumda, birçok üniversite öğrencisi bir finans kurumunda çalışmak istiyor. Dört sene eğitimden geçen genç beyaz yakalılar işe girdikten sonra da altı ay boyunca çalıştığı kurumlar eğitim veriyor. Kulüp, hem üniversite eğitiminin dizaynında, hem de bu gençlerin çalışma hayatına daha erken adapte olmaları noktasında  üyeleri üzerinden  mentorluk hizmeti sunarak daha proaktif rol almayı planlıyor. Ayrıca, finans profesyonellerinin sosyal ve kültürel gelişimine de odaklanmak isteyen kulüp mesai saatleri bitiminde, birbirlerini  daha iyi tanımalarını sağlayacak network faaliyetlerine Kulüp çatısı altında hayat buldurmaya çalışıyor. Kulüp, herkesi oluşturulan hobi alt kulüplerinde yer almaya davet ettiği gibi, kendi kulüplerini de oluşturma olanağı sağlıyor.

Her eylül ayının 3. haftasını “Türkiye Finans Haftası” olarak ilan ettiklerini açıklayan Halisdemir, “Bu hafta boyunca çeşitli aktivitelerle, finans profesyonelliğine dikkat çekeceklerini, paradan çok hayatı konuşacakları, hem sektörde daha önce değinilmemiş konularda açılım yapacakları, hem de birçok atölye çalışmasıyla üyelerin mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmayı'' hedefliyor. Finans profesyonellerinin yaşamlarını ve beklentileri  odak konusu yaparak, benzeri görülmemiş, oldukça renkli bir hafta olması konusunda istekli ve samimi  bir yaklaşım sergiliyor. Kısa sürede genişlemesi beklenen kulübün çatısı altında büyük bir kapasitenin yeniden şekillenmesi ve güçlü bir sosyal ağ örme  istencine sahip olduklarını görmek memnuniyet verici. Sadece agizm den muzdarip olanlar değil sektörün tüm çalışanlarını ve her yaş gurubunu içine alacak şekilde büyümeyi planlayan bu derin  bakış açısı sektörde son zamanlarda  pek hissedilmeyen sevgi ve saygıyı da işin içine katması ilgi çekici. Kulüp özellikle agizmden etkilenen  değerli insan kaynağının enerjisini ve üretmek arzusunu işin içine katarak nitelikli konular etrafında düşündürecek ve katma değerler sunacak bir think-tank görevi görmeyi planlıyor. Finans Kulüp'ün ülkemizin ekonomik meselelerine de çözüm sağlayacak misyonuyla kurguladığı  bu yapıya yeni dönemde üstün başarılar temenni ediyor ve sektöre değerli katkılar sunmasını diliyoruz.

Bu kez aranan kan değil, yıllardır beklenen doğru kan bankası bulundu diyebiliriz.

Herkesi kan vermeye ve destek olmaya davet ediyoruz!..

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onur Salık Koç27 Mayıs 2018 09:37

    Süheyl Bey, ageizm konusundaki görüşlerinize kesinlikle katılıyorum. Yaş aldıkça edinilen tecrübeler, birikimler ve genişleyen perspektif ülkemizde yeterince verimli kullanılamıyor malesef. Buna ilave olarak profesyonellerin bir kısmı da bu kabulleniş içerisinde beklentilerini kısıtlıyorlar. Çalışırken iş hayatı ve özel hayat dengesini kuramadıkları durumda ise hızlı bir yaşlanma sürecine giriyorlar. Ruh-beden-zihin bütünlüğü içerisinde dengede olmak önemli. Finans Kulüp’teki oluşum da bu anlamda heyecan verici.

  • haluk eskici29 Mart 2018 09:24

    üstad mükemmel bir düşünce akımı, sizinle ve Önder beyle akbank ta çalışma zamanı geçirdiğim için mutluydum şimdi daha da mutluyum. Hani siz bana demiştiniz taa 2009 da bırak bankacılığı düşünmeyi artık daha büyük denizlerde yelken al diye...Kızmıştım size bankadan büyük deniz mi olur diye...

  • Bülent İlkehan04 Mart 2018 11:44

    Kanayan bir yaraya parmak basan önemli bir yazı. Tebrikler...

  • Didem Karacan01 Mart 2018 22:19

    emeği geçen herkesi ayakta alkışlıyorum...şu ana kadar düşünemeyenleri de bundan sonra destek olmaya çağırıyorum...akıllı insanlar başkalarının akıllarını kullanan insanlardır lafını da ayrıca not ediyorum...

  • Mürsel Coskun01 Mart 2018 01:14

    Sektörü bam telinden yakalayan ve bu güne kadar düşünülemeyen cesur bir yaklasim ve bakış acisi, bravo!

  • Aytug Bingol01 Mart 2018 01:09

    Cok degerli bir yaklasim... tum emegi gecenleri kutluyor hayirlara vesile olmasini diliyoruz ... cok guzel dusunulmus ve dile getirilmis...

  • Murat Oktay28 Şubat 2018 18:44

    Süheyl bey Finans Sektörünün kanayan yarasına herzamanki sürükleyici üslubu ile dikkat çekiyor. Finans Profesyoneli kavramı ilgi ve desteklenmeyi hakediyor. Sektörde önemli sayıda tecrübelerini finans sektörüne bu yolla aktarabilecek profesyonel bulunmakta. Geniş kitlelere hızla ulaşılması dileklerimle...

  • Ayse Tohumcuoglu28 Şubat 2018 18:36

    Harika bir oluşum yapanin, yasatacak olanin, destek olanin eline, kalbine, aklina saglik....ayaklarina tas degmesin... yollari acik olsun...

  • Burhan Bekdemir28 Şubat 2018 17:34

    Finans Sektörü, tüm çalışma alanlarının lokomotifi olan bir sektördür.Buna rağmen yaş ayrımcılığı acımasızca uygulanır.Süheyl bey - Önder bey gibi sektörün öncülüğünü yapan Gerçek liderlerin çatısını oluşturacağı Finans Klüp yapılanması hayırlı olsun. Nitelikli ancak atıl durumda, uyuyan yetişmiş insan sermayesi bu oluşum sayesinde katma değer üretebilir kanısındayım.

  • Özlem Başaran28 Şubat 2018 17:11

    Ne kadar umut verici! Yılların bankacısı ve aynı yoksunlukları çeken biri olarak hemen bir parçası olacağım Süheyl Bey.. Değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler

  • Meek Durali28 Şubat 2018 16:45

    Harika bir olusum... Tebrikler...

  • Zeynep Durgun28 Şubat 2018 16:14

    Çok doğru bir nokta, ülkemizde ne yazık ki bu vizyona sahip yönetici sayısı az.

  • Mehmet kılıç28 Şubat 2018 16:09

    Kalbe dokunan düşünselden gönül çeşmesine akan çok önemli hikmetli bir başarı ve adım dilerim ülkedeki akıllı insanların bu potansiyel enerjisini büyük bir sinerje ve ihtiyaç olan ve kanayan yaralara merhem olur ilaç gibi finans bankacılık ithalat ihracat her sektörü ve hatta üniversitelerle buluşur damlaya damlaya göl olur... Mehmet Kılıç

  • bankacı28 Şubat 2018 16:05

    Sektörün çok önemli bir ihtiyacı... tebrikler...

  • Zekeriya Turfanda28 Şubat 2018 15:15

    Cok iyi kurgulanmıs bir yapı dusunenleri ve destekleyenleri kutlarız. Umarız herkes taşın altına elini koyar. Sektorun bu insanı kategorize eden yaklasimi bu insani dokunusla dogru bir sekil alir.

  • Aynur Parsak28 Şubat 2018 15:14

    Tebrik ederiz, başarılar :)

  • Tarık Onguner28 Şubat 2018 15:13

    Sektörün içinden biri olarak böyle bir ihtiyaç vardı diyorum. Düşünenleri tebrik ederim.

  • Hicre Şayan28 Şubat 2018 15:12

    Finans sektörüne insani bir dokunuş. Yolu açık olsun.

  • Aytuğ Erkan28 Şubat 2018 15:11

    Bravo tebrik ederiz, harika bir oluşum.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster