Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Faize duyarlı emeklilik için katılım fonları

21 Mart 2017, 12:58 ---

Otomatik katılımın gelmesiyle yılbaşından bu yana yaklaşık 800 bin kişinin daha dahil olduğu BES’te dikkatleri üzerine çeken konulardan biri de “faize duyarlı kesim”e hitap eden katılım emeklilik planları ve fonları. İlk katılım fonunun çıkartıldığı 2009 yılından bu yana sisteme 25 yeni fon daha eklendi ve portföy büyüklüğü yaklaşık 2,1 milyar TL’ye ve katılımcı sayısı da 1,3 milyon kişiye ulaştı. Her ne kadar toplam fonların %4’lük bir kısmını oluştursa da, katılım fonlarının daha yolun başında olduğunu söylemek mümkün gibi görünüyor. Özellikle de son dönemde iki katılım bankasının kurulmasıyla emeklilik şirketlerinin dağıtım kanallarının güçlenmesi, katılım fonlarının önünü iyice açabilir.

Portföy büyüklüğünde ve katılımcı sayısında önde gelen emeklilik şirketleri

BES’te faaliyet gösteren emeklilik şirketlerinden dokuzunun katılım fonları ve planları mevcut. Bunlardan Asya Emeklilik ve Katılım Emeklilik altışar, Vakıf Emeklilik dört, Halk Emeklilik üç, Garanti Emeklilik ve Ziraat Emeklilik iki ve Anadolu Hayat Emeklilik, Metlife Emeklilik ve Axa Emeklilik birer fona sahipler. Portföy büyüklükleri açısından baktığımızda en büyük pay % 27 ile Katılım Emeklilik’e ait. Bunun yanında, toplam katılımcıların % 35’inin Asya Emeklilik’te hesaplarının olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Katılım fonlarında getiriler

Tabii bir de katılım fonlarının getirileri nasıl diye merak ediliyor. Biz de geçtiğimiz yıla baktık ve getirileri TÜFE ile ve tüm emeklilik fonlarının getirileri ile karşılaştırdık. Geçtiğimiz yıl TÜFE %8,58 olarak gerçekleşmişti. Katılım fonları ortalama % 8,41 ile TÜFE’ye yakın bir getiri elde etmişler. Ancak tüm emeklilik fonlarının ortalama getirisi olan % 11’in altında kalmış getirileri.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster