Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Faaliyet modeli neden önemli?

25 Ekim 2018, 16:09 ---

Faaliyet modeli diğer birçok sektörde olduğu gibi finansal hizmetler alanında da kullanımda olan terimler arasında yer alıyor. Ağırlıklı olarak kurumun süreç, organizasyon ve yönetişim bütününü tarif eden faaliyet modeli kavramı kurumların genellikle dönüşüm süreçlerinde gündeme gelen ve normal düzenlerinde dönemsel olarak güncellemesi yapılan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Sektörel bazda süreç yapısı ve gruplaması değişen faaliyet modelleri ilgili sektörün süreç yapısı bazında kuruma uygulanacak bir haritası olma işlevini görüyorlar. Özellikle dönüşüm niteliğinde olan çalışmalarda faaliyet modelinin yeniden tanımlanması, burada yer alan süreç ve organizasyon yapısının güncellenmesi ve optimize edilmesi kurumun sonrasında atacağı adımlar açısından önem taşıyor.

Bir açıdan bakıldığında süreç çalışması gibi görünen faaliyet modeli yapıları neden önemli dediğimizde aşağıda yer alan noktalar öne çıkıyor:

- Faaliyet modelleri süreç gruplaması ve haritası bazında bir pusula işlevi görüyor. Dönüşüm programları ve benzeri kapsamlı çalışmalarda ilgili sektöre ait faaliyet modeli kurumun yapacağı iyileştirmeler için bir yol haritası ve karşılaştırma çalışması niteliğinde.

- Dijitalleşmenin getirdiği hızlı dönüşüm ve yeni iş modellerinin değerlendirilmesinde ilgili yeni yaklaşımların ayağının yere basmasında yol gösterici durumda. Belirlenen yeni iş modelinin süreçleri neler olmalı, kimler hangi sorumlulukları almalı konularında temel yanıtları hazırlama görevi faaliyet modeli tasarımına düşüyor.

- Yapılacak iyileştirmelere bütünsel bir yaklaşım getirmek konusunda da  önemli bir yere sahip. Satış ve pazarlama tarafında yapılacak model değişikliğinin buradaki süreçlere olduğu kadar ürün yönetimi, operasyon, teknoloji ve risk yönetimi gibi alanlarda ne tür etkileri olabilir sorusunun yanıtının bulunmasında temel görev faaliyet modeline düşüyor.

- Günümüzde birçok kurumda uygulanmaya başlayan kurumsal mimari yönetimi çalışmalarında faaliyet modeli, çalışmanın bazını oluşturan bir işleve sahip. Kurumsal mimaride kullanılacak süreç setinin temelini faaliyet modelinden gelen tasarımlar oluşturuyor.

- Organizasyonel bazda rol ve sorumlulukların net bir şekilde süreç bazında tayin edilmesi ve yönetişim prensiplerinin belirlenmesi, faaliyet modeli çıktıları arasında yer alıyor. Bu alanda süreç bazında belirlenen sorumluluklar kurumdaki organizasyonun sağlamasını yaptığı gibi gereken değişikliklerin neler olması gerektiğini de ortaya koyuyor.

- Faaliyet modeli çıktıları aynı zamanda kurumsal hafızaya hizmet ediyor. Kurumun geçirdiği dönüşüm ve süreç haritasının kayıt altına alınması ve takip edilmesi süreç yönetimi anlamında devamlılığın sağlanması ve bilginin korunması açılarından kritik.

- Teknoloji yatırımları için gerekli temel iş gereksinimlerinin çıkarılmasında olmazsa olmazlardan biri. Özellikle iyi uygulama karşılaştırmaları ile ortaya çıkan gelişim alanlarının bulunmasında faaliyet modelinin ortaya koyduğu mevcut ve hedef yapı görüntülerinin önemi büyük.

- Yapılacak işlerin planlanması ve senaryo çalışmaları için çalışma alanı işlevi görebiliyor. Tespit edilen iyileştirme alanları için çözümler bulunması, farklı yol haritalarının faaliyet modeli üzerindeki etkilerinin test edilmesi sağlıklı bir uygulama süreci için elzem niteliğinde.

“Faaliyet modeli için ön gereksinimler nedir?” dediğimizde aşağıda başlıkları saymak mümkün:

- Üst yönetimin çalışmaya tam desteği gerekiyor. Faaliyet modelinin etkin bir şekilde oluşturulabilmesi için, çalışmanın amacı ve doğrultusuna ilişkin üst seviyede verilecek bir mesaj ortaya konmalı.

- Kurumun stratejisi net ifade edilmeli,  ve stratejinin ana bacakları belirlenmeli.  Aksi takdirde faaliyet modelini tanımlayacak bir temel oluşturmak güçleşecek.

- Faaliyet modeline ilişkin süreç setleri ve tasarımlarının belirlenmesinde ilgili tüm birimler dâhil olmalı. Kurumun işleyişi ile ilgili yapılan bu kritik çalışmada ilgili birimlerin tam katkısı,  süreçlerin doğru tasarımının yapılması ve doğru kararların alınması açısından önemli.

- Modelin oluşturulmasını takip eden dönemde süreçlerin ve sorumluluk yapısının bakımını üstlenecek, gerektiği yerlerde yapılması gereken projeleri tanımlayıp takip edecek bir rolün tanımlanması, çalışmanın başarısı için şart.

Faaliyet modeli kendi başına bir çalışma olmayıp diğer birçok kritik çalışmanın bazını oluşturuyor.. Kurumların geliştirdikleri stratejileri doğru bir şekilde hayata geçirmelerinde kritik öneme sahip olan bu konuya odaklanmanın, başarılı uygulamalar için önemli bir unsur olduğunu söylemek mümkün.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster