Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Emeklilik fonlarının performansını hangisi belirliyor?

14 Ağustos 2018, 10:50 ---

PİYASA MI, VARLIK DAĞILIM POLİTİKASI MI YOKSA AKTİF YÖNETİM BECERİSİ Mİ?

-II-

Geçtiğimiz ayki yazımızda bir emeklilik fonunun toplam performansını üç parçaya ayırabileceğimizi yazmıştık: (1) Piyasa hareketlerinden kaynaklı getiri (2) Varlık dağılım politikasından kaynaklanan getiri ve (3) Aktif yönetim getirisi.

Ve çalışmamızın bulgularının emeklilik fonların getirisinin büyük bir kısmının piyasadaki değişimlerden etkilendiğini ortaya koyduğunu eklemiştik. Çalışmamızın ikinci aşamasıyla ilgili sonuçları bir sonraki yazımızda paylaşacağımızı iletmiştik.

İncelememizin diğer aşaması piyasa hareketlerinden kaynaklı getiriyi arındırdıktan sonra varlık dağılımı ve aktif yönetimin görece önemini belirlemek olmuştur. Bu analiz sonucunda ortaya çıkan tablo hisse ve esnek emeklilik fonları için farklılık arz etmektedir. Esnek emeklilik fonlarında varlık dağılım politikası ve aktif yönetim hemen hemen eşit öneme sahiptir. Hisse emeklilik fonlarında ise aktif yönetim varlık dağılım politikasından bariz biçimde yüksek bir öneme sahiptir.

Hisse emeklilik fonlarında 10 yıllık dönem için varlık dağılım politikasının getirideki değişimi ortalama açıklayıcılık düzeyi %4 düzeyindedir. Aynı dönemde aktif yönetim için bu düzey %35’tir. Esnek emeklilik fonlarına baktığımızda, yukarıdaki grafikten de izlenebileceği üzere, ortalama açıklayıcılık aktif yönetim için %41 ve varlık dağılım politikası için%26 düzeyindedir. Analizimizi 5 yıllık dönem için yinelediğimizde de benzer sonuçlara ulaşılmıştır.

Bilindiği üzere ülkemizde fon türleri tanımlanırken fonun yatırım yapabileceği varlıklar konusunda bir takım kısıtlar getirilmiştir. İncelememiz kapsamında yer alan hisse emeklilik fonlarında fon portföyünün en az %80’inin devamlı olarak yerli ve/veya yabancı ihraççıların paylarından oluşması kısıtı mevcuttur. Esnek emeklilik fonlarında ise fon portföyündeki varlık dağılımına ilişkin herhangi bir kısıt bulunmamaktadır. Varlık dağılımındaki bu kısıtların uygulamadaki sonuçları incelememizde kendini göstermiştir. Hisse emeklilik fonlarında yüksek oranda hisse bulundurma kısıtının yarattığı sonuç, varlık dağılımından kaynaklı getirinin toplam getiriyi açıklamadaki payının görece önemli ölçüde düşmesi olmuştur. Aktif yönetimin açıklayıcılığı hisse emeklilik fonlarında baskın biçimde yüksektir. Bu noktada kısıt içermeyen portföylere sahip esnek emeklilik fonlarında toplam getirideki değişimi açıklamada varlık dağılım ile aktif yönetim arasındaki eşit dağılım da bu bulguyu destekler niteliktedir. Esnek emeklilik fonlarında aktif yönetim ve varlık dağılım arasında hemen hemen eşitlik olduğu söylenebilir.

Beklentilerimize paralel bu bulgular ışığında söylenebilir ki, fon portföylerine ilişkin kısıtlamaların doğal sonucu fon toplam performansı içerisinde varlık dağılım politikasından kaynaklı getirinin payının görece düşmesidir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hüseyin alp15 Ağustos 2018 11:02

    Uzun vadede hisse ağırlıklı emeklilik fonu almanın cazip olmadığı sonucunu mu çıkartmalıyız bu analizden?

  • Serdar14 Ağustos 2018 14:36

    Serra HanımAktif yönetim ile varlık dağılım politikası iç içe değil midir? Nasıl ayrıştırıyorsunuz?

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster