Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Emeklilik fonlarında bahar havası

18 Mayıs 2016, 09:47 ---

Geride bıraktığımız Nisan ayında iç ve dış piyasalarda yaşanan bahar havası emeklilik fonlarına da yaradı. Nisanda emeklilik fonları ortalama % 2 düzeyinde getiri sağladı. Bu getiri aylık enflasyon (%0.78) ile kıyaslandığında oldukça yüksek.

Peki katılımcı hangi fonlardan bu getiriyi sağladı?

Emeklilik fonlarını mercek altına aldığımızda bahar havasının özellikle hisse emeklilik fonlarına yaradığı ortada. Kategori bazında bakılacak olursa en yüksek getiriyi % 3,3 ile hisse senedi emeklilik fonları elde etmiş. Borsanın yılbaşından beri süren artış ivmesi bu yüksek performansın ana nedeni. BIST 100 endeksi önceki aylardakine benzer bir ivmeyi Nisan ayında da sürdürmüş ve bu ay yaklaşık % 2,5 getiri sağlamıştır. Yılbaşından itibaren bakıldığında ise BIST 100 Endeksi % 19 prim yaptı. Hisse fonlarının yılbaşından itibaren ortalama getirisi de % 19 oldu. Geçtiğimiz yıl pek yüksek performans sağlayamayan hisse fonlar için 2016 yılının ilk dört ayı bir toparlanma dönemi olmuş gibi görünüyor.

Yine portföylerinde diğer kategorilere oranla daha yüksek miktarda hisse bulunduran karma ve değişken fonlar da ortalama % 2,1 düzeyinde getiri sağladılar.

Altının ons fiyatındaki artış (% 5,2) ise altın emeklilik fonlarına yansıdı. Altın fonları geçen aya göre katılımcısına % 2,5 getiri sağladı.

Nisan ayında Euro ve Dolar’da %1’e yaklaşan bir değer kaybı oluştu. Bu değer kaybının etkisi kamu dış borçlanma araçları fonlarında görüldü. Bu fonlar geçtiğimiz ay sadece % 0,1 prim yaptı. Geçtiğimiz yılın en yüksek getirisini sağlayan bu kategorinin 2016 başından itibaren pek parlak bir performans gösterdiği söylenemez.

Şimdi bu tabloyu bireysel emeklilik katılımcısı için okuyalım:

Görüldüğü gibi piyasanın dinamikleri değiştikçe, öne çıkan emeklilik fonları da farklılaşıyor. Bir başka deyişle, “nasıl başlarsam öyle devam ederim” mantığıyla BES’ten anlamlı getiri sağlamak mümkün değil. “Dövizden şaşmam, hisseye yaklaşmam” diyenler için de aynı durum geçerli.

Birikimlerinizin yıllar boyunca sağlıklı biçimde değerlenmesinin ve erimemesinin yolu, emeklilik planlarınızı yılda 6 defa değiştirme olanağını kullanarak daha iyi yönetilen, başarılı fonlardan oluşturmanız.   

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster