Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Dünya fon piyasalarındaki görünüm ve Türkiye fon piyasalarının durumu

14 Haziran 2016, 09:11 ---

European Fund and Asset Management Association (EFAMA) geçtiğimiz günlerde “Dünya Yatırım Fonları 2015 4. Çeyrek İstatistikleri”ni yayınladı. Bizde bu istatistiklerden yola çıkarak 2015 sonu itibariyle yatırım fonlarının dünyadaki gelişimini inceledik. Aynı zamanda ülkemizdeki fon piyasasının durumunu da mercek altına aldık. Bu yazımızda bu incelemenin satır başlarını sizinle paylaşıyoruz.

Dünya fon piyasası net aktif değeri geçen seneye göre %12 artmış.

Toplam net aktif değeri olarak baktığımızda dünya fon piyasası geçen senenin aynı dönemine göre 33 milyon Euro’dan 36,9 milyon Euro’ya çıkarak % 12 oranında büyümüş.

Grafik 1: Yatırım Fonlarının Net Aktif Değerlerinin Bölgesel Gelişimi (milyon Euro)

Net aktif değerine göre en hızlı büyümeyi %30 ile Asya Pasifik bölgesi sağlamış. Bu bölgedeki yatırım fonu piyasasında öne çıkan ilk üç ülke Avustralya, Japonya ve Çin. 2015’te dikkat çekici olan nokta Çin yatırım fonlarının aktif değerinin %99 oranında büyümesi ve Asya Pasifik piyasasının %26’lıkm kısmına hâkim olması. Aynı zamanda Çin yatırım fonu piyasası 2015 yılında dünyada en hızlı büyümenin kaydedildiği piyasa olmuş.

Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Avrupa bölgesi %11.4 büyüyerek dünya ortalamasına paralel bir görünüm sergilemiş. Avrupa fon piyasasındaki büyümeler ülke bazında incelendiğinde en hızlı büyümeyi Portekiz (%48) sağlarken en çok daralan piyasa Yunanistan (%7.5) olmuş. Türkiye yatırım fonu piyasası da geçen yıl %6 küçülmüş.

Dünya yatırım fonu piyasasının yarısından fazlasını oluşturan Amerika bölgesinin 2015 yılındaki büyümesi (%8.8)  ise dünya ortalamasının altında kalmış. Brezilya fon piyasası %15 oranında daralarak bu yılın en çok değer kaybeden piyasası olmuş.

Aktif değerine göre sıralandığında Türkiye fon piyasaları Avrupa’da 19. sırada yer almakta.

Dünya fon piyasasının % 55’i Amerika’ya, % 33’ü Avrupa ülkelerine ve geri kalan % 12’si ise Asya ve Pasifik bölgesindeki ülkelere ait.  Ülke bazında incelendiğinde fon piyasasından en büyük payı %48 ile ABD almakta. Bunu %9.5 ile Lüksemburg takip etmekte. Türkiye dünya fon piyasalarında 46 ülke arasında 33. ve Avrupa fon piyasaları sıralamasında 28 ülke arasında 19. sırada yer almış.

Dünyada fon büyüklüklerinin yarısından fazlası hisse ve tahvil gibi uzun vadeli yatırım araçlarında değerlendiriliyor.

2015 dördüncü çeyrek itibariyle fon piyasalarını fon türlerine göre incelediğimizde, dünya genelinde fonların % 40 oranında hisse senedi, % 20 oranında tahvil, % 18 oranında değişken ve % 13 oranında para piyasası fonları olduğu görülmekte. Diğer fonlar % 8 oranında iken, gayrimenkul fonları % 1 gibi düşük bir oranda. Böylelikle genel olarak fonların %87’si uzun vadeli iken %13’lük kısmı kısa vadeli olmakta.

 

Grafik 2: Fon Türlerine göre Dünya Fon Piyasası (milyon Euro)

Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığı ise uzun vadeli fonların %9 civarında büyürken para piyasası fonlarında %24 büyüme gerçekleşmiş. Uzun vadeli fonlar içinde en büyük paya sahip olan hisse fonların bir önceki yıla göre artışı %8.7 olmuş. Uzun vadeli fon grubunda değişken fonların %15 ile en hızlı ivmeyi yakaladığı görülmekte.

Grafik 3: Fon Türlerine Göre Bölgesel Fon Piyasaları (%)

Yukarıdaki grafikten ayrıntılı olarak izlenebileceği gibi, Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde yer alan piyasalar genel olarak fon büyüklüklerinin yarısından fazlasını hisse ve tahvil gibi uzun vadeli yatırım fonları oluşturmakta.

Türkiye fon piyasası kısa vadeli yatırım yapmaya devam ediyor.

Türkiye’ye baktığımızda ise aynı resmi göremiyoruz. 2015 yılında fonların sadece %3’ünü hisse yatırım fonları oluşturmuş. %50’lik pay alan tahvil fonlarının ise portföy dağılımında bilindiği üzere yoğun olarak kısa vadeli enstrümanlar olan bonolar bulunmakta. Para piyasasına yatırım yapan fonların oranı da % 32 gibi oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşmiş.

Grafik 4: Türkiye’de Fonların Türlerine göre Dağılımı(%)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster