Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Döviz riski mi yoksa fiyat riski mi önemli?

07 Nisan 2014, 20:24 ---

Mayıs 2013 tarihinden itibaren FED’in parasal genişletmeyi yavaşlatacağı sinyali ile birlikte gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi TL de hızlı bir şekilde değer kaybetmeye başladı. Ancak bunun cari işlemler açığını azaltıcı yönde çok fazla etkisi olmadı. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın 29 Ocak Çarşamba günü yapmış olduğu faiz arttırımı ile birlikte yabancı fon girişi tekrar başladı TL’sı kısmen değer kazanmaya başladı.
Ancak artan TL faizleri yanı sıra BDDK tarafından tüketici kredileri ve kredi kartları ile ilgili yapılan kısıtlayıcı düzenlemelere bağlı olarak tüketici kredilerinin artışında 2014 yılında önemli ölçüde yavaşlama meydana gelmeye başladı. Örneğin 2013 yılında tüketici kredileri bileşik bazda aylık ortalama yüzde 2.04 büyüme ile yıllık bazda yüzde 28 oranında büyüdü. Alınan bu kararlar neticesinde 2014 Ocak ayı itibari ile Aralık 2013 ayına  göre aylık artış sadece yüzde 0,7 oranında oldu. Tüketici kredilerindeki bu yavaşlamanın yanı sıra ithalatın pahalı hale gelmesi tüketim mallarının ithalatının yavaşlamasına neden olmuş bu da ödemeler dengesine olumlu bir şekilde yansımıştır. Nitekim  Ocak ayında cari işlemler açığı 4.8 milyar dolara gerilemiş, Şubat ayında ise ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72 ile  son 14 aylık dönemin en yüksek rakamına ulaşmıştır. 
Özel sektörün kısa vadeli döviz açığının 17 milyar dolar ve  YP (yabancı para) Borç/İhracat oranına bakıldığında ise sadece şirketlerin yüzde 12’sinin ihracat yapmadığı halde YP ile borçlandığı verisi gözönüne alındığında şirketlerin döviz pozisyonlarını yönetmelerinin çok zor olmadığını göstermektedir. Ancak enflasyondaki artışın önemli bir bölümünün maliyet artışından diğer bir değişle kurdaki artışa bağlı olarak maliyet artışından kaynaklandığı düşünüldüğünde enflasyonda talep arışının önemli bir katkısının olmadığı düşünülmektedir.
Enflasyonda  kur artışının hafiflemesi ve yukarıdaki gelişmeler bağlı olarak iç talepteki  yavaşlamanın,  önümüzdeki dönemlerde  şirketlerin döviz riskini yönetmelerinden çok mal ve hizmet fiyatlaması riskini yönetemleri daha önemli hale gelecektir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster