Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

Doları yükselten "açgözlülük"...

09 Aralık 2016, 09:41 ---

Bugüne kadar hiç sordunuz mu size ev ya da ofis kiralayan birine "neden dolar olarak ödüyorum sana ?" diye.  Sanmıyorum. 

Peki hiç sordunuz mu mal ya da hizmet aldığınız kişiye "neden dolar cinsinden fatura ediyorsun ?" diye. Sanmıyorum

Galiba Çeşme ya da Antalya'da kaldığınız otelin geceliğini Euro + KDV olarak ödediğinizi hiç farketmediniz. 

Daha bir çok örnek verebilirim size, farkında olmadan ya da fakında olup  rıza gösterdiğiniz garipliklere. Hiç bir şekilde döviz maliyeti olmasa da, müşterisine döviz cinsinden fiyatlama yapan firmaların yarattığı bela Dolar/TL'nin yükselmesinin bir sebebi.

İkinci sebep, döviz riskini finansal piyasalarda hedge etmek yerine, müşterisine fatura eden çarpık zihniyet. Gelişmiş olduğunu iddia eden hiçbir ülkede döviz riskini hedge etmeden adım atan bir tane kuruluş bulamazsınız. Ancak Türkiye'de firmalar kolayını bulmuş. Kur farkının acısını müşterisinden çıkarıyor. 

Cüzi bir komisyon ödeyip hedge ederek kur farkı zararı yazmaması mümkünken, "belki biraz daha kazanırız" diyerek parmağını bile kımıldatmayanların kur zararı yazması en hafif ifadeyle basiretsizliktir.

Bundan başka Türk Ticaret Kanunu'nda döviz faturaları ve döviz borçlanmalarıyla ilgil maddeler mevcutken, kanunu zorlayarak alınan döviz çekleri ve senetlerine ne demeli ? 

Elimizi vicdanımıza koyalım ve "vicdansız" olduğumuzu kabul edelim. Satarak düşürmeye çalıştığımız Doların yükselme sebebini yok etmeden, herhangi bir yol alamayız. EKK kararlarına bunun da eklenmesi gerekirdi. 

Bana evimdeki su artıma cihazının aylık ödemesini neden dolara endeksli olarak yaptığımı söyleyen biri çıkmadı. Ben bu sabahtan itibaren firmayı arayıp şikayet edeceğim. Olmadı cihazı geri vereceğim. Kendi kapımızın önünü süpürmeden başkasına laf söyleyecek hakkımız olmaz. 

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika09 Aralık 2016 18:59

    Yıllardır mal beyanında 200 bin dolarını şu bankada tuttuğunu beyan eden CB'nin TL'ye dönmesine ne demeli.

  • bir garip yönetici09 Aralık 2016 13:44

    bir kısım medyada halka açık şirket bilançolara bakım ooooo usd sini bozdurmamış deyip hain ilan etme dönemi başladı. Yönetici şubat marttaki ödemelerini göz önüne alıp döviz alsa hain, döviz almayıp şubattaki dövizi reel kurdan alsa kötü yönetici olacak. hadi buyur burdan yak

  • TALİP UÇAR09 Aralık 2016 13:28

    DEVLET BÜTÜN İHALELERİ DÖVİZ CİNSİNDEN YAPIYORDU. BU YÜZDEN FİRMALAR HAKLIYDI. PEKİ, SİYASETÇİLERİN MERKEZ BANKASINA MÜDAHALESİNE NE DERSİNİZ. TALİMATLA FAİZİ AŞAĞIYA ÇEKTİLER.

  • REALİST09 Aralık 2016 11:54

    Türkiye de, ekonomi de, siyasette barış ve huzur da iyi gidiyordu.2013 ocak ayında dolar 1,750 TL idi, AKP hükümetlerinin para babaları ve Mentorları fırsattan yararlanıp dolar aldılar.yeterince aldıktan sonra: “biz büyük devletin torunlarıyiz, ortadoğu bizden sorulur, esat gidecek, yaşasın rabia, ey avrupa haddini bil, rüsyaya dersini verdik ,,, “ gibi hareketlerle bütün komşuları ve avrupayı düşman ettiler ve dolar 2 aralık 2016 tarihinde 3,5 TL yi geçti. AKP nin mentorları da fırsattan yararlanıp doları sattılar.büyük karlar elde ettiler. Bununlada kalmayıp “vatanını seven TL ye dönsün “diyerek kendilerini vatansever ve kahraman ilan ettiler. Yandaş medyada buna bol bol gaz verdi.DURUM BUNDAN İBARETTİR.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster