Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Dijital dönüşüm çağında teknoloji stratejisi geliştirmek

11 Aralık 2018, 08:29 ---

Finansal hizmetler sektörü, teknolojik gelişmelerin ve teknoloji kullanımının her zaman önemli taşıdığı bir sektör oldu. Finansal işlemleri daha hızlı ve güvenli gerçekleştirme ve müşterilere daha iyi ve kaliteli hizmet sunma konularında teknolojinin kullanımı önemli bir rol oynadı. Günümüzde yaşanan dijital dönüşüm ve buna bağlı gelişmeler finansal hizmetler sektöründe teknoloji kullanımını ve buna dönük olarak strateji geliştirmeyi daha da önemli hale getiriyor.

Teknoloji stratejisi geliştirmek finansal hizmetler alanında yeni bir uygulama değil. Bankacılık ve sigorta sektörü gibi alanlarda gerçekleştirilen teknolojik dönüşümlerde ve iyileştirme çalışmalarında teknoloji stratejisine sahip olunması başarı için birinci koşul olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte teknoloji stratejisi alanında dijitalleşme ile birlikte bazı konular değişmeye başladı. Neler değişti ve neler değişmedi diye bakarsak aşağıda yer alan noktalar öne çıkıyor.

- Dijitalleşme kendi başına bir alan olarak teknoloji stratejilerinde yerini almaya başladı. Önceki dönemde iş birimleri ve BT ekiplerini ortak hareket etmeye sevk eden teknoloji stratejileri için bu iyi bir haber çünkü dijitalleşme ile birlikte kurumdaki bu iki alan giderek birbirinin içerisine dâhil olmaya başladı.  İş birimlerinin teknoloji araçlarını daha etkin kullandıkları ve BT ekiplerinin bu konuda daha kapsamlı hizmet verebildiği bir ortam teknoloji stratejisi geliştirme konusunda yeni olanaklar sunuyor.

- Yukarıda bahsettiğimiz dijitalleşme ile bağlantılı olarak otomasyon konusu da artık gündemde daha yoğun bir şekilde yer alıyor. Önceki dönemlere göre daha gelişmiş ve kapsamlı çözümlere dayanan otomasyon çözümleri, teknoloji stratejisi alanında kendi başına bir başlık haline gelmiş durumda. Yapay zekâ uygulamaları ve robot bazlı süreç otomasyon çözümleri bu alanda iş birimi ekiplerini güçlendiren ve farklı iş çözümleri sunan bir hale geldiler. Günümüzdeki teknoloji stratejisi çalışmalarında bu alanın dışarıda bırakılması mümkün görünmüyor. Otomasyon alanında doğru çözümleri iş birimleri ile birlikte geliştirecek ve uygulamaya alacak yaklaşımları belirlemek BT ekipleri için kritik öneme sahip.

- Ekosistem yönetimi, teknoloji stratejileri altında yeni bir başlığa dönüştü. Geçmiş dönemde yapılan teknoloji stratejisi çalışmalarında sistem altyapısında odak, kurumun kendi sistemleri üzerine olurdu. Banka ya da sigorta sektöründe ana hedef, çekirdek sistemler ve bunlara bağlı operasyonel sistemleri yönetmek, geliştirmek ve bunların ön yüz sistemleri ile birlikte etkin çalışmasını sağlamak üzerineydi. Bu amaç bugün de geçerli ama teknoloji portföyü artık sadece kurumun kendi sistemlerinden oluşmuyor. Analitik alanındaki çözümler, sosyal medya uygulamaları, yapay zeka çözümleri, otomasyon odaklı uygulamalar ve spesifik alanlarda çalışan sistemler gibi üçüncü parti odaklı birçok çözüm ve sistem de artık resmin içerisinde yer alıyor. Müşteriye hizmet vermek ve rekabet avantajı yakalamak açılarından önemli olan bu çözümleri geliştirmek ve yönetmek konusunda teknoloji stratejisini sadece kurum etrafında değil, kurumun içerisinde yer aldığı ekosistem etrafında değerlendirmek kritik öneme sahip. İlerleyen dönemde teknoloji stratejilerinin ve buna bağlı mimari çalışmalarının ekosistem etrafında şekillenmesini bekleyebiliriz.

Değişmeyen ama önemini koruyan alanlar hangileridir diye bakarsak aşağıdaki başlıklar öne çıkıyor.

- Teknoloji stratejilerinde ana unsur “iş hedefleri doğrultusunda çözümlere odaklanmak” üzerine olmaya devam edecek. Finansal hizmetler gibi ürün ve hizmetlerin karmaşık ve hızlı hareket ettiği bir ortamda teknoloji geliştirmelerindeki ana amaç, iş hedeflerini doğru anlayıp yorumlamaktan ve buna dönük hizmet üretmekten geçiyor.

- Teknoloji stratejisinin temel bacaklarından biri olan teknoloji mimarisinin tanımlanması ve yönetilmesi bir diğer önemli konu olarak gündemde kalmaya devam ediyor. Yukarıda bahsettiğimiz otomasyon ve ekosistem yönetimi gibi konuların ayağının yere basmasında mimarinin doğru tanımlanması ve yönetilmesi kritik öneme sahip. Geliştirilecek uygulamalar, sağlanacak servisler ve bunların teknik altyapısının doğru ve uyumlu bir şekilde çalışması, oluşturulan teknoloji stratejisinin başarısını da doğrudan etkiliyor.

- Teknoloji portföyünün yönetimi bir diğer önemli konu. İş hedefleri ile uyumlu çözümler geliştirme ve bunlara ilişkin mimariyi yönetme konularında portföyü doğru oluşturmak ve gelen talepleri doğru bir şekilde yönetebilmek işin ayrılmaz parçaları. İşin daha süreç tabanlı ve mekanik bir kısmı gibi görünse de bu alan diğer konuların işlemesi için gerekli ortamı hazırlıyor.

Teknoloji stratejisi geliştirmek günümüzde artık kapsamlı bir konu haline geldi. Sadece BT odaklı görülmemesi gereken bu alan, ilerleyen dönemde finansal hizmetler alanında başarıyı belirleyen başlıca noktalar arasında yer alacak gibi görünüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster