Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Daha refah ve mutlu bir emekliliği kim istemez ki?

04 Eylül 2015, 09:40 ---

Geçtiğimiz hafta CFA Society Istanbul “Türkiye Emeklilik Tasarrufları” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta, ülkemizde tasarrufların yetersizliği ve bireysel emeklilik sisteminin (BES) emeklilik tasarruflarını güçlendirmesi konusunda sunumlar ve paneller yapıldı. Konferansta dile getirilen düşünceleri daha ayrıntılı olarak bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bugünkü yazımızda Türkiye’de tasarrufların yetersizliği konusunu biraz daha ayrıntılı incelemek ve bazı rakamlar vererek bireysel emeklilik sisteminin ülkemiz için ne denli önemli olduğunu anlatmak istiyoruz.

12 ülke arasında Türkiye, geçim koşulları en zor ülke

Bir emeklilik ve hayat şirketinin yaptırdığı ve sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları Araştırması”, aslında birçoğumuzun bildiği gerçekleri rakamlarla ifade ediyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu 12 ülkede 13 bin tüketici ile yapılan görüşmelerde Türkiye, geçim koşulları en zor ülke olarak öne çıkmış. Türk halkının % 23’ü finansal sıkıntı çektiğini beyan etmiş. Halkımızın % 34’ünün hiçbir tasarrufu bulunmamakta. Bu oran da yine, Türkiye’nin 12 ülke arasında en üst sırada yer almasına neden olmakta. Türkiye ile beraber araştırmaya dahil edilen ülkeler ABD, Çin, Endonezya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Polonya ve Singapur.

Emeklilerin % 70’i ek gelir elde etmek için çalışıyor

Araştırmaya göre, Türkiye’de emeklilerin yaklaşık % 70’i ek gelir elde etmek için çalışmakta. Türkiye, 12 ülke arasında, emekli olduktan sonra tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışan oranı en yüksek ülke. Çalışanlara “emekli olduğunuzda çalışmak zorunda kalacağınızı düşünüyor musunuz?” diye sorulduğundaysa, bu soruya “evet” cevabı verenlerin oranı oldukça yüksek: % 53. Şubat 2013’te yapılan ankette bu oran % 47 çıkmış. Türklerin % 62’si emekliliğinde yeterli bir yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar parası olmayacağını düşünmekte. Bu oran ile Türkiye Polonya’nın (% 65) ardından ikinci sırada yer almakta.

Türkler, emeklilik dönemi için endişeli olmasına rağmen yeterli derecede önlem almıyor / alamıyor

Emeklilikte yeterli gelir elde etmek için şimdiden önlem alanların oranı ise sadece % 46. Başka bir deyişle, Türkiye’de her 6 kişiden biri emeklilik dönemi için endişeli olmasına rağmen yeterli önlem almıyor/alamıyor. Buna ek olarak, Türkiye nüfusunun üçte biri emekliliğinde ne kadar gelire ihtiyacı olacağını dahi bilemiyor. Burada en önemli faktörlerden biri, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik belirsizlik. Türkiye’de tasarruf ürünü sahipliği oranının da oldukça düşük (% 29) olduğunu belirtelim.

Emekliliğinde “bireysel emeklilik planı” ile geçimini sağlayacakların oranı % 17

Henüz emekli olmamış Türklerin ilk beklentisi devletten maaş alarak yaşamak. Araştırmaya katılanların % 17’si emekliliğinde “bireysel emeklilik planı” ile geçimini sağlayacağını belirtmiş. Araştırmanın umut vadeden bir bulgusu, genç çalışan nüfusun % 65’i birikimini uzun vadede değerlendirmeyi tercih ediyor. Çalışan tüm yaş grupları için bu oran % 38. Dolayısıyla denilebilir ki, sanıldığının aksine Türk gençleri geleceği düşünerek yaşamakta. Bu tespit, bireysel emeklilik sistemi açısından oldukça ümit verici görünmekte.

BES’te yer alan katılımcı sayısı Emeklilik Gözetim Merkezi’nin açıkladığı verilere göre 21 Ağustos 2015 itibariyle 5,7 milyon kişi. Sistemdeki toplam portföy büyüklüğü 43 milyar TL’ye yaklaştı. 2015 yılının ilk altı ayında katılımcı sayısı ve portföy büyüklüğü yaklaşık % 10 oranında arttı. BES, ülkemizde tasarrufların artması sorununa büyük oranda çözüm sağlayabilecek bir sistem. Ancak bunun yapılabilmesi için BES’in yaygınlaşması, bilinirliğinin arttırılması, halkımızın bu konuda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi ön koşul. Bunun yanında sistemde yapılacak iyileştirmeler, yeni düzenlemeler ve reformlar, kuşkusuz ki BES’in önünü açacak ve Türk halkının daha refah ve mutlu bir emeklilik hayatı yaşamasını sağlayacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster