Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Büyümede yeni normal ve daralan kar marjları

08 Nisan 2013, 13:23 ---

Krizin başlangıç yılı olan 2008 yılının öncesindeki beş yıllık dönemde, Dünya Ekonomisinin büyüme hızı ortalama yüzde 5’ in üzerinde iken; gelişmiş ülkelerede bu oran  ortalama yüzde 3 , gelişmekte olan ülkelerde ise  yüzde 8’e yakın civarda seyretmekteydi. Ancak 2008 yılında başlayan ve 2009  yılında büyük bir çöküşe neden olan ekonomik ve finansal kriz sonrası son üç yılda bu oranlar dünya için yüzde  3’ün biraz üzerine; gelişmiş ülkelerde yüzde 2  civarına, gelişmekte olan ülkelerde ise  yüzde 6  mertebesine düşmüştür. 

IMF verilerine göre, 2013 ve 2014 yıllarında da büyüme hızı yine bu civarlarda beklenmektedir. Merkez bankası bu gelişmeleri göz önüne alarak, dengeli ve önceki yıllara göre daha düşük büyümeyi öngörmektedir. Buna göre önümüzdeki yıllarda yeni normal, hem Dünya hemde Türkiye için düşük büyüme hızı olacaktır. Düşük büyüme hızı demek tüketim ve yatırımların hızında azalma demektir.

Bu düşük büyüme hızları finansal ve reel sektörleri iki şekilde etkileyecektir. Birincisi; kredi ve ciro büyümesinde azalma ikincisi ise; kar marjlarında daralma şeklinde olacaktır. Bu durumda hem finansal  hem de reel sektörün verimliliği artırıcı tedbirlere başvurması  veya kar marjı, yani katma değeri daha yüksek olan ürünlere doğru yönelmeleri gerekecektir.Verimliliği artırmanın bir diğer yolu da birleşmelerdir. Önümüzdeki dönemlerde hem bankacılık sektörü hemde reel sektör birleşmelere hazır olmalıdır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster