Prof.Dr.Emre Alkin [email protected] Prof.Dr.Emre Alkin

"Bugün ne olur?.."

24 Kasım 2016, 10:03 ---

İsterseniz bu soruyu birkaç alternatifle cevaplayayım:

1. Merkez Bankası faizleri yükseltir. Bu durumda Dolar/TL'nin ateşi sönebilir. Orta ve uzun vadede tekrar yükselebilir. Ancak bankaların durumu zorlaşır. Ankara'nın faiz ile ilgili söylemleri mecburen değişir.

2. Merkez Bankası faizleri sabit tutar. Bu durumda Dolar/TL yükselmeye devam eder. Bankalar istemeseler de buna razı olurlar. Ankara'nın bu karara tepkisi büyük bir baskı yaratmaz.

3. Merkez Bankası faizleri düşürür. Dolar/TL birkaç ayda yükseleceği seviyeye birkaç günde gelir, sonra geri çekilir. Bankaların fonlama maliyetinin düşmesi sebebiyle elleri rahatlar.

Elbette bunların hepsi senaryo. Ancak uzaktan bakınca en doğru adımın en radikal adım olduğu net şekilde gözüküyor. Aralıkta FED'in faiz artırmasıyla beraber Merkez Bankası da kaçınılmaz olarak faizleri yükseltecek. O zaman elindeki son fırsatı değerlendirmeli ve bir taşla iki kuş vurmalı. Faizleri son bir kez daha düşürmeli.

Merkez Bankası'nın yabancı kuruluşlar, siyaset veya vatandaşın değil, sağduyunun sesini dinlemesi gerekir. Sadece eğitim veya teknik bilgi bu gibi durumlarda yeterli olmuyor.

Cesur da olmak gerekiyor. Bilgi, cesaret ve sağduyu yan yana geldiğinde "şans faktörü" de devreye giriyor.

Merkez Bankası gibi düzenleyici otoriteler ne yapsalar eleştiriden kurtulamazlar. Bu sebeple herkesi mutlu edecek kararı değil, doğru olan kararı vermesi daha doğru olur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster