Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Borçlanma araçları fonlarında alınan riske uyumlu getiri var mı?

25 Ekim 2016, 10:41 ---

Eylül ayı sonu itibariyle yatırım fonlarının toplam portföy büyüklüğü 39,7 milyar TL oldu. Bu pastada en büyük pay 21,3 milyar TL ile borçlanma araçları fonlarına ait.

Bilindiği üzere fon yatırımcıları yoğun biçimde kısa vadeli borçlanma araçlarına rağbet etmekteler. Bunun rakamsal olarak yansıması, kısa vadeli borçlanma araçları yatırım fonlarının toplam 16,4 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaşmış olması. Diğer bir deyişle, borçlanma araçları fonlarına yatırım yapanların %77’si kısa vadeli borçlanma fonlarını tercih etmekte. Orta ve uzun vadeli borçlanma araçları ise yaklaşık 806 milyon TL portföy büyüklüğüne ve %4’lük paya sahip.

Rağbet görmeyen fonlar

Yatırımcıların rağbet etmediği anlaşılan orta ve uzun vadeli borçlanma araçları yatırım fonlarının performansı aşağıdaki tabloda inceledik:

Tablo 1: Orta ve Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Yatırım Fonlarının Mevduat ve TÜFE ile Karşılaştırmalı Getirisi

Son 2 yılda enflasyonun üzerinde getiri

Orta ve uzun vadeli borçlanma araçları fonlarının performansı kategori bazında karşılaştırmalı olarak incelendiğinde son iki yıldan itibaren enflasyon üzeri bir getiri yakalandığı görülmekte. Benzer biçimde mevduata göre de son bir yılda daha iyi bir performans elde edilmiş. Ancak vade uzadıkça bu performansın sürdürülemediği de açık.

Alınan riske uyumlu getiri

Peki bu tür fonlar arasında yatırımcının aldığı riske uyumlu bir getiri elde etmesini sağlayan fonlar var mı? En basit yaklaşımla yine temel göstergeleri – enflasyon ve mevduat - baz alarak bir inceleme yaptık. Tespitlerimiz aşağıdaki gibi:

*Fonların son 4 yıllık getirisini incelediğimizde toplam 20 fondan 2 adet fonun mevduat ve enflasyonun üzerinde getiri sağladığı görülmekte. Bu iki fonun toplam portföy büyüklüğü yaklaşık 95 milyon TL.

*3 ve 2 yıllık getirileri incelediğimizde 7 adet fon mevduat ve enflasyonun üzerinde getirmiş. Bu fonlar portföy büyüklüğü açısından incelendiğinde ilgili kategori toplamının %55’ini oluşturmakta.

*Son 1 yıl üzerinden yapılan değerlendirmede ise 3 fon mevduat ve enflasyonun altında getiri elde etmiş. Başarılı fonların portföy büyüklüğü tüm kategorinin %68’i civarında.

*Tüm alt dönemler için yapılan toplu incelemede sürekli yüksek performans sağlayan iki fon bulunmakta: Ak Portföy Orta Vadeli Borçlanma Araçları Fonu (APT) ve Ata Portföy Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Fonu (ATT).

Bu iki fonun performansı aşağıdaki grafikten de izlenebilir:

Grafik: ATT ve APT Kodlu Fonların Getirilerinin Mevduat Faiz Oranı ve Enflasyon Oranı ile Karşılaştırmalı İncelenmesi

*Bu iki fona ait Ludens fon ratinglerini incelediğimizde karşımıza çıkan tablo aşağıdaki gibi:

Tablo 2: ATT ve APT Kodlu Fonların Ludens Fon Ratingleri*

*Tabloda yer alan rakamlar yıldız sayısını, İ ibaresi ise istikrarı ifade etmektedir.

Görüldüğü üzere Ludens Fon Rating yöntemine göre APT, yıldız almaya başladığı Ocak 2016’dan bugüne kategoride öne çıkan ve bunu sürdüren bir fon olmayı başarmış. ATT ise Nisan 2015 - Nisan 2016 dönemi boyunca kategoride yönetim başarısı yüksek bir fon olarak yer almış. Ancak Mayıs 2016’dan sonraki rating performansında dikkate değer bir azalış söz konusu. Bu durumun fonun getiri açısından performansına yansımalarını belki önümüzdeki aylarda görebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster