Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Bireysel Emeklilik uzun dönemli yatırımdır, fevri kararlara yer yok..

21 Mart 2016, 10:17 ---

Zaman zaman piyasalardaki gelişmelerin fon piyasalarına yansımalarını anlatan ve kısa vadeli analizleri içeren yazılar yazıyoruz. Yatırım fonu katılımcıları değil belki ama, bu yazılarımızı okurken bireysel emeklilik sisteminde birikimi olan katılımcılar, bireysel emekliliğin uzun vadeli (minimum 10 yıl) bir yatırım olduğunu unutmamalılar. Biz, son bir ayda ya da çeyrekte emeklilik fonlarının performanslarını inceliyoruz, güncel gelişmelerin fon piyasalarına etkilerine bakıyoruz. Bunun yanında ve belki de bu yazılarımızdan daha fazla yoğunlukta uzun dönemli analizler yaparak bunların sonuçlarını da sizinle paylaşıyoruz. Dolayısıyla, okuyucularımızın hem kısa hem de uzun vadeli analizlerimizi ve çıkarımlarımızı inceleyerek kendileri için en doğru kararı vereceklerine inanıyoruz.

Bu yazımızda fon piyasasının yılın ikinci ayında nasıl bir gelişme yaşadığını ve emeklilik fonlarının performanslarını incelemeyi amaçladık.

Hisse senetleri piyasası Ocak ayındaki yükselişini Şubat’ta da devam ettirdi. Bilindiği üzere, BIST100 endeksi 2015 yılını 71,727 düzeyinde tamamlamış ve seneyi %16 kayıpla bitirmişti. 2016’nın ilk ayında endeks %2.4’lük değer artışıyla 73,481 seviyesinden kapanmıştı. Şubat ayında da %3,2’lik bir artışla endeksin 75.814 seviyesine geldiğini görüyoruz. BIST100 Endeksi’nin Şubat ayındaki değer artışının en önemli sebebi olarak küresel çapta risk primlerindeki düşüş gösterilebilir. Şubat’ta, küresel ekonomi için yapılan geçmiş risk tahminlerinin yüksek olduğuna dair genel bir görüş oluşmuş ve önde gelen merkez bankalarının genişletici yönde politika kararları alacağına dair beklentiler artmıştır. Bunun yanı sıra, petrol fiyatlarının yılbaşına göre epeyce toparlanmış olması da piyasaları olumlu yönde etkiledi. Hisse piyasasında yaşanan bu gelişmelerin fon piyasasında da getirileri artırıcı etkileri hem hisse hem de karma ve esnek emeklilik fonlarında görüldü. Şubat ayında hisse emeklilik fonları ortalama %2,54 ve karma ve esnek emeklilik fonları ise ortalama %1,2 değer kazandı. Bu durum özellikle geçen seneyi negatif getirilerle tamamlayan hisse emeklilik fonları açısından farklı bir tablonun oluştuğunu göstermekte. Ancak, akıldan çıkarmamak gerekir ki, piyasalarda çok hızlı yön değişiklikleri yaşanmakta ve oluşan olumlu tablonun kalıcı olup olmadığı önem taşımakta. Yatırımcılar, özellikle de birikimlerini emeklilik fonlarında değerlendirenler, bu yatırımlarının uzun dönemli olduğunu akıllarında tutarak fevri kararlar vermekten imtina etmelidir.

Geçen ay olduğu gibi Şubat’ta da en yüksek getiriyi kıymetli maden emeklilik fonları sağladı. Kategori bazında Şubat ayı ortalama getirisi %10,2 düzeyinde. Bunun temel nedeni altının ons fiyatının Şubat ayında dolar bazında %12,8 artmış olması. Bu artışın ardında yatan piyasa dinamiği küresel ekonomilerle ilgili kaygılar ve risk iştahının zayıflığı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster