Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

Bir kuşak, bir yol, bir dolar; bire bin Katar

07 Haziran 2017, 16:54 ---

Başkan Trump’ın “kur manipülasyonu ile Amerikan ekonomisine tecavüz ediyor” dediği Çin karşısında, birden bire “u” dönüşü yapması herkesi şaşırtmıştı. Ayrıca başkanın daha da ileri giderek Asya ile Avrupa’yı ve Ortadoğu üzerinden Afrika’yı birbirine bağlayacak “Bir Kuşak Bir Yol” projesi toplantılarına bir delegasyon göndermesi ise insanların şaşkınlığına şaşkınlık katmıştı.

Zira Amerikan tarihinin en ekstrem başkanının, etkileri itibari ile ticareti çok çok aşan ve ülkesinin dominant pozisyonunu hedef alan bir girişime delegasyon yollaması, ABD’nin bu projeye direkt olarak karşı olmadığı anlamına geliyordu. Ama Başkan’ın söylemleri ortada iken yaptığı eylemler ise birçok insanda kafa karışıklığına yol açıyordu. Nasıl ve nereye kadar, soruları akıllardan arka arkaya geçiyordu.

Derken Büyük İskender’in dünya tarihine yaptığı etkinin yüzlerce kat fevkinde bir girişim yavaş yavaş şekillenirken, geçen sene, Suudi Arabistan’ın istemesine rağmen uzak durduğu, Çin tarafından Yuan için takas merkezi olarak seçilip petrol ticaretinin bu para üzerinden yapılmasıyla bölgede ve dolayısıyla dünyada nüfuzunu arttırma yolunda stratejik ortak ilan edilen dünyanın LNG deposu Katar’ın, Trump’ın Ortadoğu gezisi sonrasında bir anda ablukaya alınıp Musa’nın boyu tam olarak ortaya çıkınca kafa karışıkları bitmiş oldu.

Evet ABD mesajını vermişti.“Her şey müzakereye açıktır. Dolar’ın rezerv para olması dışında.”

Bu yüzden ben, Katar mevzusunda işi kenarından köşesinden tutmaya çalışarak yapılan tartışmaları seyrederken konunun esas ve arka boyutunu (Dolar ve OBOR) aklınızdan çıkarmamanızı tavsiye ederim.

Devam edeceğiz.

@sustainableturk

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster