Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Bes katılımcısı fon seçimini yap(a)mıyorsa...

16 Eylül 2016, 12:03 ---

Bireysel emeklilik sistemine yeni giren katılımcıların fon tercihinde kararsız kalmaları durumunda, birikimleri “Standart Fon” adı verilen fonlarda değerlendirilmekte. Emeklilik şirketleri, emeklilik planlarında biri faizsiz yatırım araçlarına yönelik tercihte bulunan katılımcılara sunulmak üzere en fazla iki adet standart fon tanımlayabilmekte.

Emeklilik fonları piyasasında standart emeklilik fonları Ağustos sonu itibariyle 4.8 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaşmış ve bu fonlar piyasanın % 8,5’ini oluşturmakta.

Riski düşük fonlar

Fon büyüklüğü açısından beşinci sırada yer alan bu kategori, aynı zamanda riski nispeten daha düşük bir yapı sergilemekte. Hazine Müsteşarlığı, bu fonların en az % 60 oranında Hazine tarafından ihraç edilen Türk Lirası cinsinden borçlanma araçlarına, gelir ortaklığı senetlerine veya kira sertifikalarına yatırım yapmasını zorunlu koşuyor. Keza, Ağustos sonu itibariyle incelediğimizde bu fonların ortalama olarak yaklaşık %83 oranında faizli enstrümanlara yatırım yaptığı görülmekte.

Hızlı büyüyen bir yapı

Standart emeklilik fonları, Grafik 1’den de izlenebileceği üzere ilk kurulduğu 2013 yılından itibaren hızlı bir ivmeyle büyümüş. 2016 yılının ilk sekiz ayında da benzer bir ivmeyle %24 oranında büyüme yakalamış.

Grafik 1: Standart Emeklilik Fonlarının Yıllar İtibariyle Portföy Büyüklükleri (milyar TL)

Bu kategorideki toplam fon sayısı 24. Bu fonların şirket bazında dağılımı incelendiğinde % 22’lik pay ile Vakıf Emeklilik birinci sırada. Onu hemen bir puanlık farkla Garanti Emeklilik takip ediyor.

Grafik 2: Standart Emeklilik Fon Büyüklüklerinin Emeklilik Şirketi Bazında Dağılımı (31.08.2016 itibariyle)

Yılın ilk sekiz ayında enflasyonun 3,8 puan üzerinde getiri

Standart fonların son iki yıllık getirilerini incelediğimizde, fonların kümülatif olarak % 15 ortalama getiri sağladığı görülmekte. Bu dönemde TÜFE % 18 olarak gerçekleşmişti. Bu durumda reel olarak kategorinin getirisi negatif (-% 3) olmakta. Negatif getirinin önemli bir kısmı 2015 yılında piyasalardaki kötü seyirden kaynaklanmakta. Keza, Grafik 3’ten de görülebileceği gibi standart fonlar 2014 yılında reel olarak yaklaşık % 4 kazandırmıştı. 

Grafik 3: Standart Emeklilik Fonlarının Getirileri

Grafik 3’ten de incelenebileceği üzere 2016 yılı başından itibaren standart emeklilik fonlarının ortalama getirisi emeklilik fonlarının ortalama getirisinin çok az altında kalmış; TÜFE’nin % 3,8 üzerinde getiri sağlamış. Dikkate değer bir tespit de, bu kategorinin ortalama getirisinin son iki yıllık dönemde tüm emeklilik fonlarının getirisinin altında gerçekleşmiş olması. Dolayısıyla, emeklilik sistemine yeni giren veya birikimlerini standart fonlarda değerlendiren katılımcılara şunu tavsiye edebiliriz: Tüm emeklilik fonlarının ortalama getirisinden düşük getiri sağlayan bu standart fonlardan çıkıp, risk tercihinize göre daha iyi yönetilen ve getiri sağlayan fonlara geçmekte fayda var..

En başarılı standart fonlar

Ludens Ağustos Ayı ratinglerine göre 5 yıldız alarak bu kategorinin en başarılısı olan standart fonlar:

NN Hayat ve Emeklilik Kamu Borçlanma Araçları Standart Emeklilik Yatırım Fonu

Ziraat Hayat ve Emeklilik Standard Fonu

Groupama Emeklilik Standart Emeklilik Yatırım Fonu

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster