Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

BES fonlarının 2015 yılı getirileri

29 Ocak 2016, 10:50 ---

Bir önceki yazımızda bireysel emekliliğe katılımın geçtiğimiz yıl nasıl bir gelişme gösterdiğinden ve katılımcıların fon tercihlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda analizimize devam ediyoruz ve fon portföy büyüklüklerinin değişimini ve fonların geçtiğimiz sene getiri açısından nasıl bir performans sergilediğini anlatmaya çalışıyoruz.

2015 yılında kategori bazında emeklilik fonlarının getirileri incelendiğinde en yüksek getiriyi %18,3 ile kamu dış borçlanma araçları fonlarının elde ettiği görülmekte. Altın fonları %11 ile ikinci sırada yer almakta. En düşük getiri ise hisse fonlarından elde edilmiş. Tüm fonların genel ortalama getirisi ise 2015 yılı için %6 olmuş. Bu durumda kamu dış borçlanma araçları, altın ve likit fonlar ortalamanın üzerinde getiri sağlamış. 

2015 yılında genel olarak emeklilik fonlarının kategori bazında ortalama getirileri ile alternatif yatırım araçlarının getirileri uyumluluk arz etmiş. Bu sene döviz kurunda yaşanan yükselişler neticesinde döviz sepetinde %18 değer artışı kaydedilmiş. Bu durumda görüldüğü üzere kamu dış borçlanma araçları fonlarının elde ettiği %18’lik getiri döviz sepetindeki artış ile açıklanabilir. Benzer biçimde altın fiyatlarındaki %11 düzeyindeki artış altın fonlarının getirisine birebir yansımış. 2015 yılında borsada yaşanan olumsuz seyir hisse fonların performansını da etkilediği görülüyor. Ancak BIST100 endeksi yılı %16 kayıpla kapatırken hisse fonların ortalama getirisi nispeten durumdan daha az etkilenerek %8 kaybettirmiş.

Yukarıdaki incelemelerimizden görüldüğü üzere, katılımcı ve portföy büyüklüğü açısından ilk sırada yer alan dengeli fonların getirisi 2015 yılında %5 düzeyinde. Burada, dengeli fonların portföylerinde hisse senetlerine yer vermelerinden kaynaklı nispeten düşük bir getiri oluştuğu söylenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster