Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Bankaların karlarında artış devam edecek mi?

06 Mayıs 2013, 18:22 ---

İçinde bulunduğumuz ayda mevduat bankaları 2013 yılı Mart dönemi için peş peşe yüksek karlar açıklamaya başlamışlardır. Bir önceki dönemle karşılaştırıldığında bazı bankaların karlarında %50’nin üzerinde artış meydana geldiği görülmektedir. Peki, bu karın kaynağı nereden gelmektedir? Aşağıdaki tabloya baktığımızda mevduat bankaları son beş yılda kredi hacimlerini yıllık ortalama %22’lik bir artışla 716 milyar TL’ye ulaştırma başarısını göstermişlerdir. Ancak aynı dönemde net kar artışı yıllık bazda ortalama % 9,5 mertebesinde kalmıştır. Yine bu tabloya bakıldığında bankaların genel olarak yüksek kar açıkladığı dönemler faiz oranlarının düştüğü dönemlere tekabül etmektedir. Aşağıdaki tabloya baktığımızda Net Faiz Gelirlerinin yüksek olduğu dönemlerde faiz oranlarında bir önceki döneme göre düşme meydana geldiği hemen gözlenebilmektedir. Bunun nedeni pasif maliyetindeki düşmenin (mevduat faizi ) aktif getirisindeki (kredi faizi)  düşmeye faz farkı ile yansıması ve bonoların düşen faize göre değerinin artarak değerlendiği döneme ait faiz geliri yaratmasıdır. 2013 Mart dönemindede aynı gelişme mevcuttur. Mart sonu itibari ile faiz oranlarında 2012 yılına göre düşme meydana gelmiş, buna bağlı olarak kar açıklaması yapan mevduat bankalarının Net Faiz Gelirlerinde önemli artışlar meydana gelmiştir.

 Peki, önümüzdeki dönemlerde bankalar yine son üç aylık dönemde olduğu gibi yüksek kar açıklayabilecekler mi?

Bilindiği gibi faizler düştükçe faiz marjıda düşme baskısına maruz kalmaktadır. Bankalar düşük faizli ortamda faiz marjını korumada zorlanmaktadırlar. Aynı net faiz gelirini elde etmek için faiz marjındaki düşmenin iki katı kadar kredi hacmini artırmak gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında bankaların kredi hacımlerini bu denli artırmaları biraz zor görünmektedir. Diğer taraftan operasyonel giderlerin artan işgücü maliyeti nedeniylede artması yönünde de baskılarda mevcuttur.

Bu açıdan bakıldığında ve faizlerin istikrarlı bir yapıya kavuşması halinde bankaların bundan sonra yüksek kar açıklamaları biraz zor görünmektedir. Bankalar ancak faizlerin düştüğü dönemlerde yüksek kar açıklıyabileceklerdir.

 Tablo: Mevduat Bankalarına Ait Veriler

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster