Ana SayfaYazarlarFatih ÖğünFinansal Hizmetler
Fatih Öğün [email protected] Fatih Öğün

Bankacılıkta program yönetimi

24 Aralık 2018, 11:27 ---

Bankacılık sektöründe etkin program yönetimi artık vazgeçilmez unsurlardan biri. Program yönetimi; regülasyon kaynaklı gelişmelerde, dönüşüm programlarında ya da mevcudun yönetilmesine dönük projelerde işin düzgün yürütülmesi ve zamanında tamamlanması amacıyla kullanılıyor. Küresel ve yerel piyasada birçok bankaya baktığımızda, program yönetimi yetkinliklerinin iş birimi ve BT ekiplerinde yer aldığını görüyoruz.

Program yönetimi klasik anlamında ağırlıklı olarak kurumun içerisindeki çalışmaya odaklı bir ekip yapısıydı. Proje planının yönetilmesi, kaynakların planlanması ve yönetilmesi, paydaşlar ile iletişim ve paydaş yönetimi, bütçe yönetimi ve program aşamalarının yönetimi gibi birçok konu bu başlık altına giriyordu. Günümüzde gerçekleştirilen program yönetimi çalışmalarında da bu unsurlar önemini korumaya devam ediyor. Ancak birçok yazılım aracı ile de desteklenen program yönetimi fonksiyonu, bu aktivitelerde giderek daha etkin bir görev üstleniyor.

Bununla birlikte program yönetimi fonksiyonunda son dönemde kapsam ve etkinlik olarak farklı alanlarda da yetkinlik geliştirme gereksinimi duyuluyor. Bu alandaki temel bazı noktalara değinmemiz gerekirse aşağıdaki konular ön plana çıkıyor.

- Paydaş yönetimi önceki dönemde banka içerisindeki paydaşların yönetimine odaklıyken, gelecek dönem için ekosistemi oluşturan tüm paydaşların yönetimine doğru ilerliyor. Projelerde üçüncü parti firmalar ile gerçekleştirilen işbirliklerinin artmasıyla birlikte yalnızca kurumun içerisindeki paydaşları tanımlamak ve yönetmek yeterli değil. Finansal teknoloji uygulamalarının gelişmesi ile birlikte yeni ürün ve hizmetlerde farklı firmalar ile işbirlikleri geliştirmek ve uçtan uca çözümler sunmak küresel bankacılık uygulamalarında giderek daha sık görülen bir durum olmaya başladı. Bu tür uygulamaların başarısında çözümün tamamını gören ve yönetimi buna göre planlayıp yürüten bir program yönetimi uygulaması kritik öneme sahip.

- Program yönetimi artık sadece proje yönetimi tekniklerine odaklı değil, aynı zamanda değişim yönetimine de odaklı bir pratiğe dönüşüyor. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde çalışmaların kurum içerisinde kalmayıp ekosistem içerisinde yürütüldüğü, paydaşların arttığı ve otomasyon seviyesinin de yükseldiği uygulamalarda sadece programı yönetmek değil, beraberinde programın süresinde ve sonrasında yeni özelliklerin yerleşmesini sağlayacak değişim yönetimi çalışmalarını planlamak ve yürütmek de önem taşıyor. Genelde ayrı yürütülen değişim yönetimi çalışmalarının ilerleyen dönemde program yönetimi fonksiyonları içerisine daha çok yerleşmeye başlamasını bekleyebiliriz.

- Giderek daha karmaşık hale gelen bankacılık uygulamaları ve çözümleri dünyasında artık sadece program yönetim tekniklerini bilmek yeterli değil. Dijitalleşme, otomasyon, açık bankacılık trendleri ve bunların etkileşimi konusunda temel bilgilere hâkimiyet ve gerektiği durumda iş birimleri ile teknik ekipler arasında köprü görevi görebilmek programı yönetimi açısından önemli yetkinlikler haline geliyor. Yetkinlik olarak geliştirilmesi kolay bir konu olmamakla birlikte program yönetiminin fonksiyon olarak devamlılığı ve katma değeri açısından önem taşıyor.

- Program yönetiminin fonksiyon olarak yalnızca stratejiyi uygulayan değil, stratejinin yapıtaşlarına da hâkim olan bir yapıya dönüşmesi önem taşıyor. Bankacılık sektörüne baktığımızda dijitalleşme hızla artıyor; otomasyon eskiye oranla sadece temel işlemlerde değil, risk yönetiminden müşteri iletişimine kadar birçok alanda kendini gösteriyor; sektör dışı oyuncular sektöre girmeye başlıyor ya da hazırlanıyor. Bütün bunları göz önüne aldığımızda, program yönetiminin fonksiyon olarak yapılan her çalışmada stratejiyi benimseyip yapılan çalışmaya yansıtması ilgili programların başarısını etkileyecek bir unsur.

Sektöre baktığımızda program yönetimi ilerleyen dönemde de önemli bir konu olacak görünüyor. Bu alanda tam ve etkin bir şekilde çalışabilmesi için program yönetimi yapısının fonksiyon olarak yukarıda belirtilen alanlar bazında gelişmesi kritik önem taşıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster