Ayça Karaca [email protected] Ayça Karaca

Avrupa Parlamentosu’ndan Reform Planı 2

20 Mayıs 2015, 11:00 ---

Avrupa Parlamentosu Başkanı  Martin Schulz’a sunulmak üzere Parlamento Ekonomik Araştırmalar Birimi tarafından hazırlanan özel raporda Avrupa Birliği’nde gündemdeki önemli konular ve ihtiyaç duyulan reform önerileri sunuldu. Özel raporu gündeme taşıyan yazının birinci bölümünde, ‘Dijital Tek Pazar’, ‘Hizmetler için Tek Pazar’, ‘Piyasaya Girişte Engeller’, ‘İstihdam Piyasası’, ‘Sermaye Piyasaları Birliği’, ‘Mali Yapı’ başlıkları altında kritik detaylar yer aldı. Yazının ikinci bölümünde ise önemli ‘Bireysel Mali Sorumluluk’ ve ‘Mali Kurallar’ işleniyor. İşte raporun devamı....

ÜLKELERİN EKONOMİK DURUMUNDA BOZULMA YARATICI ETKİLER BAŞTAN NASIL ÖNLENİR?

Bu çerçevede Euro Bölgesi üyeleri arasında bireysel mali sorumluluk prensibinin uygulamaya konulması nasıl sağlanabilir?

Ana başlangıç noktası finansal piyasaların disiplinli yaklaşımını güçlendirmekten geçmektedir. Bu özellikle  hükümet tahvillerine yönelik uygulanan tercihli regülasyon uygulamasının sona ermesiyle sağlanabilir. Bu regülasyon doğrultusunda bankaların hükümet tahvillerine yaptıkları yatırım karşılığında sermaye rezervleri tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kamu tahvillerine yatıırm yapanlar için sağlanan bu tercihli uygulama hükümet tahvillerinin risksiz olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu durum “kurtarma yapılmayacak” hükmüyle çelişmekte ve güvenilirliği azaltmaktadır. Bankalar hükümet tahvillerine karşılık herhangi bir sermaye rezervi tutmak zorunda olmadıkları zaman,  onların ödeme gücü kamunun borçlarını ödeyememesi halinde tehlikeye girmekte ve bu durum da bir finansal krizi tetiklemektedir. Bu nedenle hükümet tahvilleri yeterli sermaye ile desteklenmelidir.

Bu çerçevede, başka bir özel uygulama da sona erdirilmelidir. Örneğin, konsantrasyon riskini önlemek için tek bir özel borçluya sağlanacak kredi bankanın toplam yükümlülüklerinin %25’ini geçemez. Gelecekte bu tür kısıtlayıcı  hükümler kamu borçlularına da uygulanmalıdır. Finansal istikrar açısından ise bankaların sadece tek bir ülke tarafından ihraç edilen tahvilleri -kendi devletlerinin tahvilleri- portföylerinde tutmaları da risk oluşturmaktadır. Euro Bölgesi bankalarının bilançolarında şu ana kadar olduğundan daha yüksek bir miktarda hükümet tahvili (1,9 Trilyon euro) görülmektedir. Bu tahvillerin çoğunun kendi ülkeleri tarafından ihraç edilen tahviller olma eğilimi de kriz sırasında artış göstermiştir. Örneğin İtalya’da euro cinsinden hükümet tahvillerinin %97’si ülke bankaları tarafından elde tutuluyordu.

Bu kapsamda, bankalar ellerinde tuttukları hükümet tahvilleri için yeterli sermayeyi ellerinde bulundurmadıkları gibi kendi kaderlerini de o ülkeninkine bağlıyorlar. Bu sistem “batan bankalara kurtarma yapılmayacak-no bail out” rejimine geçişe öncelik verilerek değiştirilmelidir. Ancak en güvenilir “kurtarma yapılmayacak” rejimi bile ülkenin mali dayanıklılığı hakkında şüpheler doğmaya başladığı zaman yeterli olmayabilir. Bu nedenle parasal birliğin ülkelerin borç stokunda yarattığı teşvik edici etkiyle savaşmak gerekmektedir. Böylece ülkelerin ekonomik durumunda bozulma yaratıcı etkiler baştan önlenebilir.

Etkin Mali Kurallar İhtiyacı

İstikrar ve Büyüme Paktı’nın yeniden gözden geçirilmesi ile Euro Bölgesi üye ülkeleri ayrıca mali kuralları da değiştirdiler. Bu değişiklik kriz sonrası uygulamaya konulan kapsamlı kurtarma paketlerinin ağırlığını dengelemek amacını taşıyordu. Ancak mali kuralları sıkılaştırma niyeti güden düzenlemelerden geriye çok azı kalmış görünüyor. Bununla birlikte şu anda Maliye Bakanları için Komisyon’un tavsiyelerini geri çevirmek çok zor görünüyor, Komisyon’un ağırlığı önemli derecede arttı. Bu durum olumlu bir gelişme olarak algılansa da bazı dezavantajlara da neden oluyor.Konulan kurallar bazen ekonomik ve finansal gerçeklik ve daha geniş bir toplumsal çerçeve göz önüne alınmadan kabul ediliyor ve Komisyon bu kuralların daha dar bir kapsamda uygulanmasını kabul etmiyor. Uygulamada esnekliğin olması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu durum da yapısal konsolidasyon gerekliliklerini gevşetebilir ve  geleceğe ertelenmesine neden olabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster