Nıver Lazoğlu [email protected] Nıver Lazoğlu

Anne çantasıyla Amerika’ya gidiyor

13 Mart 2017, 10:26 ---

Riske girmek, cesaret ve yaratıcılık…
Girişimci ruhu taşıyabilmek önemli.
Pazarda varolabilmek, farkındalığınla öne çıkabilmek.
Varolan pasta diliminden pay kapmak yerine, kendi pastanı yapıp, kendin yiyebilmek.
Kendi el emeğini, göz nurunu paraya dönüştürmek...
Ekosoft’ta bu hafta kendi pastasını yapan bir konuğumuz var:
Esra Tanrıkulu Masaracı.
“Zamansız çantalar”  tasarlayan, üreten ve pazarlayan Esra  Tanrıkulu Masaracı'nın markasına  yurtdışından büyük talep var.
İlk satış mağazası Türkiye’den önce Amerika’da açılacak.
“Bir kadın için çanta en önemli aksesuar ve kıyafeti tamamlayan en önemli unsur“ diyen Esra Tanrıkulu Masaracı’nın markası Mashila.
İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra bir çok ünlü markada satış ve pazarlamada ürün danışmanlığı yapan Esra Tanrıkulu Masaracı’yla markasını ve çalışmalarını konuştuk. 

Nişantaşı’nda buluşuyoruz. Yanında çantası değil çantaları var. Kahveler yudumlanırken, sohbete koyuluyoruz. 

İş hayatında yol alırken kendi işinizi kurmak ve marka yaratmak fikri nasıl oluştu? 

“Çalışma hayatını erken yaşlarda başladım. Kendi işimi kurma hayalim vardı. Yaratıcılığa dayalı bir işte olmayı çok arzuluyordum. Aile şirketimiz olan ambalaj ve matbaa alanında çalışırken kafamın bir köşesinde daima farklı bir üretim yapmayı düşünüyordum. Öncelikle araştırmaya başladım ve yaratıcılığımı kullanabileceğim çanta üretimi işine adım attım. Tasarımların tamamı bana ait... Önce çizimleri gerçekleştiriyorum, ardından ilk üretimini yapıyorum. Sonrada adetler halinde çoğaltılıyor ve satışa sunuluyor. Atölyelerde işin her saniyesinde başındayım. Aynı şekilde satış ve pazarlama konusunda da bizzat kendim ilgileniyorum. Yıllarca çalışma ortamlarında kazandığım deneyimi kendi markamda uyguluyorum.”

Çanta var, çanta var...

Neden çanta?

“Bir kadınlar için çanta çok önemli. Çantalara çok meraklıyız. Ben de oldum olası çantalara karşı özel bir merakım vardı. Annemin eski çantalarını çok beğeniyordum. Günlük hayatımda da kullanıyordum. Hepsi nerdeyse 45 yıllık çantalardı ama hiç biri eskimemiş çantalardı. Ben kullandıkça, insanların dikkatini çekiyordu. Ve bu tarz çantalar olsa da alsak kullansak diyorlardı. Kaliteli, lokal ve farklı o havada o ruhta o dokuda çantalar yoktu. Bu bana ilham kaynağı oldu. Çok şık aynı zamanda spor, gece gündüz kullanılsın. Zamansız, yıllarca kullanılabilecek çanta neden üretilmesin dedim ve projemi hayata geçirdim.”

"Yoğun bir rekabetin söz konusu olduğu pazarda ürettiğiniz çantaların farklıkları neler?" diye sorumu yöneltirken çantaları bir çırpıda masa üstüne yayıyor. Hepsini en ince detaylarına kadar gösteriyor. Kimi timsah derisi, kimi yılan derisi, kiminin fermuarı, kiminin anahtarlığı, kiminin rengi… Dikişlerinin kalitesi ise gözle görülür titizlikle dikkat çekiyor.  

 

Her modelden çok az sayıda yapılıyor. Ortalama 30, 40 adet üretiliyor. Böyle olunca bir anlamda kişiye özel oluyor. Egzotik ve normal derilerden yapıyorum. Markaya bir özellik katıyor, Sloganımız “hiç eskimeyen, zamansız çantalar” oldu. Yıllarca kullanılabilecek ve günün trendine göre değil her dönem kullanılacak, hiç eskimeyecek çantalar. Çok kaliteli ve el emeği, el dikişi. Oldukça zor bir üretim süreci var. Fermuarlar bile elle dikiliyor. Üstelik gerçek deriler. Bütün bu ayrıntılar çok kaliteli ve özel ürünleri ortaya çıkarıyor. 

Markanın ismini nasıl buldunuz

“Hayvansever birisiyim. Halen 30 tane kedi köpeğim var. Hepsine bakıyorum. Markamın ismi de benimle 17 yıl yaşayan köpeğim Şila’dan esinlendim. Mashila. Benim köpeğim anlamını taşıyor. Kulağa da hoş gelince bu ismi kullanmaya karar verdim. Koleksiyonumdaki modellerin isimleri her biri bizzat bana ait köpek ve kedilerimin isimleri.” 

 

İlk mağaza Newyork ve Miami de açılacak

Talep nasıl ve satış noktanız neresi?

“Şu anda Akmerkez”de Building Desingner Store da satışımız var. İnternet üzerinde de satışlarımız için mağazamız hazırlanıyor. Yurtdışından çok fazla talep sözkonusu. İlk mağazamız Newyork ve Miami’de açılacak. Ayrıca körfez ülkelerinden de çok ilgi var ayrıca Dubai’den teklif var satış noktası açmak istiyorlar.”

İşi siz biraz tersine çevirmişsiniz sanırım, bu kez bir Türk markası yurtdışına gidiyor. Türkiye’de mağaza açmayı düşünüyor musunuz?

“İnternet ile tüm sınırlar açılıyor ve dünyanın her yerine ulaşabiliyorsunuz bu nedenle önceliğimiz digital platform. Ardından markamızın mağazasını da açacağız. Ama yurtdışından gelen teklifler olunca bunu da geri çevirmek istemedik. Henüz çok yeni bir markayız kurulalı daha bir yıl oluyor. Böylesi ilgi ve talep bizi mutlu kıldı. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tüm amacımız iyi bir marka olarak tüketiciye ulaşmak.” 

Fiyat aralığınız nedir ve hedef kitleniz? 

“A ve A+ hedef kitlemiz. Malzemeyi yurtdışından temin ediyoruz. El dikimi ve kaliteleli malzeme kullanılıyoruz. Bu da yaptığınız ürünü çok özel kılıyor. Bundan ötürü fiyatta skalamız da 1.200 ile 2.500 lira arasında değişiyor. Ama şimdi daha uygun fiyat skalası için yeni bir koleksiyon üzerinde de çalışmalarımız söz konusu. Bu arada gerçek deriden ev aksesuarları da üretiyoruz.”

Doğrusu şaşkınım, bu kadar kısa bir süre içerisinde farkındalık yaratıp yurtdışında marka olarak var olabilmek pek de kolay değil sanırım.
Anne çantasıyla Amerika’ya ulaşan bir marka olabilmek hiç de kolay değil. Bunu yapabilen de başarı öyküsü olmayı hak ediyor.
Yaratıcılıkta sınır tanımayınca uzaklar bile yakın oluyor.
Elinin hamuruyla, hem çiziyor, hem dikiyor, hem satıyor.
Hem de deriyi… Siz de çantaları görünce eminim çok beğeneceksiniz.
Zoru başaran için ne denir ki? Yolun açık olsun Mashila ve teşekkürler Esra Tanrıkulu Masaracı...

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cosmos16 Mart 2017 18:25

    Bu pitonlar kesinlikle doğadan avlanmıyor,uzakdoğuda besi çiftliklerinde eti için yetiştiriliyorlar, etini beslenmede kullanıyorlar, derisini degerlendiriyorlar aynı giydiğimiz deri ceket vs gibi..

  • hayvansever14 Mart 2017 18:05

    hayvansever olup piton çanta yapmak biraz çelişkili olmuş

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster