Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Altın fonları ve katılım fonları yatırımcısının yüzünü güldürdü

12 Aralık 2016, 15:18 ---

ABD’de Kasım ayında yaşananlar

Geçtiğimiz Ekim ayında ABD’de bakanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ardından, küresel piyasalarda oldukça yüksek dalgalanmalar yaşandı. ABD doları ve ABD hazine tahvili faizleri, Trump’ın ekonomi politikalarına ilişkin beklenti nedeniyle hızlı bir şekilde yükseldi. Bu da Kasım ayında tüm piyasaları etkileyen önemli bir gelişme olarak tarihte yerini aldı. Gerek enflasyonda artış beklentisi, gerekse de üçüncü çeyrekte ABD ekonomisindeki güçlü ve tahmin edilemeyen büyüme oranı, FED’in Aralık ayında faiz arttırımına gidebileceği beklentilerini arttırdı.

Euro Alanı’ndaki gelişmeler

Brexit kararına rağmen, Euro Alanı’ndan ekonomik verilerin iyi geldiğini söylemek mümkün. Üçüncü çeyrekte %0,3’lük büyüme kaydeden Euro Alanı ülkeleri, istikrarlı konumlarını sürdürmekte. Yıllık enflasyon oranı da Kasım ayında son 2 yılın en yüksek seviyesine çıkmış. Ayrıca Almanya’da işsizlik oranı %6 ile 1990 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemiş.

Bizden veriler

Bizdeyse resim biraz daha karamsar. Mevsimlik etkilerden arındırılmış işsizlik oranı % 11,4’e çıkarak, Mart 2010’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Sanayi üretimi ise çok uzun zamandır ilk defa azalarak, negatif değer aldı (-%1,9). Ekonomiden iki önemli kalemle ilgili haberler bunlar. Bunlara politik ve siyasi gelişmelerdeki olumsuz tabloyu da eklemek gerekir.

Yatırım araçları gelişmelerden nasıl etkilendi?

Ekim ayında olduğu gibi Kasım’da da en çok kazandıran yatırım aracı ABD Doları oldu. Doların geçen ayki getirisi % 10 civarında. Euro geçtiğimiz ay % 7,4’lük bir yükseliş kaydederek ikinci en yüksek kazandıran yatırım aracı oldu. BIST100 Endeksi Kasım ayını 73,995 düzeyinde kapatarak aylık bazda % 5.8 kaybettirdi. Ekim ayında altının ons fiyatı 1,175 dolara geriledi ve bir önceki aya göre % 8,8 civarında değer kaybederek, yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Peki ya yatırım fonları?

Geçtiğimiz ay yatırım fonları ortalama % 0,71 getiri sağladı. Kategori bazında en yüksek getiriye sahip fonlar katılım, kıymetli maden ve fon sepeti fonları. Katılım fonlarında alt kategorilere baktığımızda, hisseye yatırım yapan katılım fonlarının %3,3 kaybettirdiğini; buna rağmen altın ve kira sertifikası katılım fonlarının ortalama % 2,5 kazandırdığını görüyoruz. Altındaki ciddi düşüşe rağmen, altın fonları doların değer kazanmasıyla katılımcısının yüzünü güldüren fonlar oldu. Emtia yabancı fonlara yatırım yapan fon sepeti fonları % 11,4’lük getiriyle rekor kırdı. Yılbaşından bu yana yatırımcısına % 9,5’lik getiri sağlayan hisse fonları bu ay, Borsa’nın kötü gidişatına yenik düştü ve % 3,2 değer kaybetti. Hisselerde, geçen aylarda olduğu gibi yabancıya yatırım yapan fonlar yaklaşık aylık % 13’lük getiri sağladı. Dövizdeki artışa paralel olarak kamu dış borçlanma senetleri yatırım fonlarında geçtiğimiz ay % 5’lik bir getiri kaydedildi. Yine aynı sebeple, uzun vadeli borçlanma araçları fonlarının negatif getiri yazdıklarını söyleyebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster