Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

Altın fiyatları ve risk yönetimi

22 Nisan 2013, 11:28 ---

Bilindiği üzere yılbaşında 1694  dolar civarında olan altın fiyatları son iki haftada yüzde 18,5 oranında değer kaybederek 1380  dolara kadar geriledi. Cuma günü ise bir miktar değer kazanarak 1405 dolara kadar çıktı.

Altın genel olarak kriz ve çalkantılı yıllarda tasarruflar için güvenli bir liman olarak olarak görülmektedir. Çünkü  merkez bankaları paraya, para basarak veya faiz oranlarını değiştirerek müdahale etmekte, ancak altına bu şekilde müdahale edememektedirler. Yani altın basamamakta veya altının değerine doğrudan müdahale edememektedirler. Diğer taraftan altının güvenli liman olması yanında  bu güne kadar genel olarak değerini koruduğu ve enflasyona karşı kalkan oluşturduğu için yatırım aracı olarakta değerlendirilmektedir. Nitekim altın fiyatları dolar bazında 2004 yılından 2012 yılına kadar her yıl ortalama yüzde 17  oranında; son on yılda ise yüzde 450 oranında değer kazanmıştır.

Altının son günlerde bu denli değer kaybetmesinin bir çok nedeni olabilir. Bunlardan en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz; yukarıda belirtilen düzenli ve yüksek artışlar nedeniyle piyasanın bir düzeltme ihtiyacı göstermesi, gelişen ekonomilerde krizin atlatıldığı ve merkez bankalarının parasal genişlemeyi azaltacağı beklentilerinin artması, Güney Kıbrıs’ın borçlarını azaltmak için altın sattığı veya satacağı ve bunu İspanya ve Portekiz’in de yapabileceği söylentilerinin artması, Japon Yen’inin önemli ölçüde değer kaybetmesi nedeniyle elinde altın bulunduran Japon yatırımcıların yeterli kazanç sağlandığı düşüncesi ile altınlarını satmaya başlamaları ve nihayet Çin ekonomisinin yavaşlaması nedeneyle Çin halkının altın alımını yavaşlatması gibi nedenler sayılabilir. Bunların yanında hedge fonlarının altında yüksek pozisyon almaları ve bu fonların satışa geçmeleri ve nihayet süpekülatif hareketlerinde bu sert düşüşe neden olduğu belirtilmektedir.

Altının bundan sonraki yönünün ne olacağı hususunda ise farklı beklentiler mevcut. Bir çok piyasa yorumcusu altının 2011’de olduğu gibi yeniden yükselişe geçeceği, ekonomik krizin sonlanacağına dair bir belirtinin olmadığı aksine kötü gidişin devam edeceği beklentisinin yüksek olduğu ve altının 2000 dolarları bile görebileceğini belirtmektedirler. Diğer taraftan birçok yorumcu da altının bundan sonraki yönünün aşağı doğru olduğu ve bu düşüş harketinin uzun bir süre devam edeceğini belirtmektedirler.

Görüldüğü üzere altının fiyat hareketleri ile ilgili yüksek bir belirsizlik mevcuttur. Bu durumda yatırımlar için en iyi risk yönetimi; yatırım portföyünün  farklı varlıklarla çeşitlendirilmesi ve altının ise bu varlıkların sadece belirli bir kısmını oluşturmasıdır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster