Dursun Akbulut [email protected] Dursun Akbulut

500 büyük sanayi kuruluşunun performansı

29 Haziran 2015, 13:32 ---

2014 yılı 500 büyük sanayi şirketinin faaliyet sonuçları değerlendirildiğinde şirketlerin ağırlıklı olarak emtiaya dayalı üretim yapan şirketler olduğu görülecektir. Bunlar akaryakıt , enerji, metal, endüstriyel kimya, madencilik ve gıda ürünlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle şirketlerin karlılığı ağırlıklı olarak emtia fiyatlarına bağlıdır. 2014 yılında emtia fiyatlarındaki düşüş şirketlerin brüt kar marjlarında  düşüşe neden olmuş,  yıl sonu kurundaki bir önceki seneye göre daha düşük gerçekleşen artış nedeniyle finansman giderlerinin toplam satışlar içindeki payı ise azalmıştır. 2014 yılında ortalama kur artışı %15,2 artmasına rağmen faaliyet karlarının toplam satış içindeki payı azalmıştır. Bu da şirketlerin emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ortalama kurdaki artışı fiyatlara tam olarak yansıtamadığını göstermektedir.

Finansman giderlerinin net satışlar içerisindeki payı %4.2 den %3.4’e gerilemiştir. Bu da 2014 yılında  kurun bir önceki seneye göre daha düşük bir artış kaydetmesinden ileri gelmiştir.

Diğer taraftan 500 büyük sanayi şirketinin brüt kar marjı son üç sene için %14.5 civarında seyretmektedir. Bu rakam sanayi kuruluşları için iyi bir rakamdır ancak Brüt karın içerisinde vade ve kur farkı gelirlerinin de olduğu unutulmamalıdır. Şirketlerin gerçek karlılıklarını görebilmek için verilerin Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (UFRS) uygun olarak derlenmesinde fayda vardır diye düşünüyorum.

Ayrıca bazı büyük şirketlerimizin fonksiyonel para birimi olarak USD’yi baz almaları ve mali verilerini USD cinsinden raporladıklarını da unutmayalım. Bu şirketlerde USD kurunun artış gösterdiği dönemlerde kur farkı gideri oluşmamaktadır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster