Ana SayfaYazarlarFatih ÇilSürdürülebilir Kalkınma
Fatih Çil [email protected] Fatih  Çil

4.Sanayi Devrimi, dijital dönüşüm ve şirketin değişen amacı

24 Nisan 2017, 12:43 ---

4.Sanayi Devrimi ve dijitalleşme ile alakalı olarak ülkemizde pek çok yerde paneller düzenleniyor, toplantılar yapılıyor. Biz de yazılarımızda birkaç kez değindik. Ancak son toplantıları izleyip ve okuyucuların yorumlarını aldıktan sonra, borsa yatırımcıları da dâhil bu konunun anlaşılması noktasında farklı açıların göz önüne getirilmesinde fayda olacağını düşünüyorum.

Her şeyin dijitalleşmesi, internetin hayatımızın her kösesine girmesi, bulut, siber fiziksel sistemler vs. çok önemlidir ve anlatılmalıdır. Ancak olayın çok farklı yönleri vardır. Bunlardan en kritiklerinden biri müşterinin değişen rolüdür. Yeni dönemde iş dünyası neredeyse tüketiciye teslim olmaktadır. Yani güç artık üreticiden tüketiciye geçmektedir ve iş çevrelerinde sıkça kullanılan “müşteri odaklılık” terimi, değişen bu ağırlığı anlatmada çok hafif kalmaktadır. Zira müşteri gerçek gerçek patron olmakta ve diğer paydaşların pabucunu adamakıllı dama atmaktadır. Bu çerçevede bu terimin yerine Anadolu topraklarının “müşteri velinimettir” sözünü kullanmak daha doğrudur. Çünkü odaklılık keyfi bir durumdur ve patrona odaklanılmaz, patrona hesap verilir.

Kısaca bu dönemde “işin amacı” değişmektedir; amaç hissedarlardan ve çalışanlardan çıkıp müşteriye dönmektedir.

Anlaşılma demişken, bu noktada rakamlarla Amazon örneğinden devam edersek daha sağlıklı yol alabileceğimizi sanıyorum.

Hepinizin bildiği Amazon şirketinde bugüne kadar hiç temettü dağıtılmamış, bütün kar tekrar işe yatırılmıştır. 2016’da gelirler ve satışların maliyeti %23 artarken, işletme ve pazarlama maliyetleri sırasıyla  %31 ve %38 oranında yükselmiştir. Yönetim, teknoloji ve pazarlama giderleri de sırasıyla satışların %1.8, %11.8 ve %5.3’ü olarak gerçekleşmiştir. Sonuçta 136 milyar dolarlık satışlarda net kar 2.37 milyar dolarla  %1.7’de kalmıştır. Peki, hissedar ne kazanmıştır? Şirketin hisse değeri 12 ay içinde 600 dolardan 900 dolara yükselmiş ve Amazon’un piyasa ederi 570 milyar dolara çıkmıştır. Borsa İstanbul’un toplam değeri göz önüne alındığında sonucun ne ifade ettiği daha iyi değerlendirilebilir.

Bu yüzden 4.Sanayi Devrimi ve dijitalleşmeyi teknoloji, risk sermayesi tarafıyla ele almak doğru fakat eksik bir yaklaşımdır. Şirketin amentüsü yani amacı değişmektedir. Ve sırada daha çok şey vardır. Ekonomik, sosyal ve siyasal modeller, üretimle tüketim- servis, işçiyle işveren, halkla devlet ve devletlerarasındaki ilişkiler hatta insanın doğası bile değişecektir. Bu sebeplerle Türkiye dijital dönüşümü ve 4.Sanayi Devrimi’ni çok iyi okumalı, kavramsallaştırabilmeli ve acele etmeden ancak hızlı bir şekilde bu döneme ayak uydurmalıdır.

Marjinal maliyetlerin sıfıra yaklaştığı, dev şirketlerin jilet marjlarıyla kar yaptığı, tüketicinin aynı zamanda üreticiye dönüşüp “Türetici” olarak meydana çıktığı, kısmi hizmetler ile  “gig” çalışma düzeninin kök salacağı bu yeni devrimi sanayicilerin olduğu kadar yatırımcıların da yakından takip etmesi hayatidir.

Devam edeceğiz

@sustainableturk

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster