BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTürkiye, yetkili emlakçı dönemine giriyor----

Türkiye, yetkili emlakçı dönemine giriyor

Türkiye, yetkili emlakçı dönemine giriyor
08 Haziran 2018 - 10:26 www.finansgundem.com

Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan yeni yürürlüğe giren 5 Haziran tarihli 30442 sayılı "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, taşınmazlarla ilgili danışmanlık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerle esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetleri, yetki belgesi verilmesi ve taşınmaz ticaretiyle uğraşan işletmelerde aranan şartlar belirlendi.

Gayrimenkul sektörünü önemli ölçüde etkileyecek düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulunan Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan, özellikle yetki belgesiyle ilgili düzenlemelerin sektör için önemli bir adım olduğunu vurguladı. “Türkiye bu düzenlemeyle yetkili emlakçı dönemine giriyor” diyen Kayhan, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni yönetmelik ülkemiz için çok önemli bir düzenleme çünkü gayrimenkullerini alıp satacak kişiler artık muhataplarının kim olduğunu bilecek. Bu düzenlemeyi sektörde gerekli güveni tesis edecek bir adım olarak değerlendiriyorum ve arkasının geleceğine inanıyorum. Her isteyen gayrimenkul ticaretinin içinde yer alamayacak.”

Yeni yönetmelik mesleki gelişimi tetikleyecek

Emlak danışmanlığı yapmak için mesleki yeterlilik belgesi şartı koyan düzenlemeye göre, taşınmaz ticaretini, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirlerle esnaf ve sanatkârlar yapabilecek. Yeni yönetmeliğin mesleki gelişimi tetikleyeceğini ve sektörde işini profesyonelce yapan kişilere nefes aldıracağını belirten Kayhan, “Mesleğe büyük katkılar sağlayacak olan bu gelişme, gayrimenkul ticaretine yapılan yatırımları da artıracak. Sektör açısından baktığımızda, özellikle 2. el gayrimenkul ticaretinin önünün çok açılacağını öngörüyorum” dedi.

Türkiye'de yaklaşık 300 bin kayıtsız emlakçı bulunuyor

Türkiye'de gayrimenkul ticareti alanında faaliyet gösteren yaklaşık 50 bin kayıtlı emlakçıya karşılık 300 bin kayıtsız emlakçı bulunuyor. “Talepleri dikkate aldığımızda düzenleme sayesinde bu rakamın 40-45 bin civarına düşeceğini öngörüyoruz” diyen Kayhan, bu rakamın Türkiye için çok sağlıklı olacağını kaydetti; yeni düzenlemeyle sektörde şeffaflığın sağlanması için en önemli ayaklardan birinin gerçekleştiğini vurguladı.

Kayıtlı olmayan emlakçıların yetki belgelerini almaları için son 18 ay

5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Emlakçılık Kanunu 2018 ile bu alanda birçok değişikliğe gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik maddeleri arasında, gayrimenkul satışı sırasında emlak komisyonu hizmet bedelinin yüzde 4'ü geçmeyeceği gibi önemli noktalar yer alıyor. Taşınmaz ticaretiyle ilgilenen tacirlerle esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmeleri için yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içerisinde, düzenlemede belirtilen şartları yerine getirerek yetki belgelerini almaları gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)