BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya ekonomisi kritik virajda----

Rusya ekonomisi kritik virajda

Rusya ekonomisi kritik virajda
11 Aralık 2017 - 09:11 www.finansgundem.com

Rusya ekonomisinde yeniden 'karamsar' yorumlar artmaya başladı

Rusya 2017 yılına ekonomide "krizden çıkış ve yeniden yapılanma" sinyalleri ile girmişti. Ekonomik veriler yeniden "büyüme" işaretleri verirken, iş dünyasında da "iyimserlik havası" güçlenmeye başlamıştı. Ancak yıl biterken, yeniden "karamsar" yorumlar artmaya başladı.

“Rusya’da yakın vadede ekonomide yeni bir stagnasyon (durgunluk) yaşanması, ekonomik canlanmaya göre daha yüksek ihtimal.”

Rusya'nın en saygın ekonomi üniversitesi olan Yüksek Ekonomi Okulunun son raporunda bu öngörüde bulunuldu.
Vedomosti gazetesinin haberine göre, Yüksek Ekonomi Okulu Kalkınma Merkezi Enstitüsü tarafından hazırlanılan raporda, “Stagnasyon sanayide de devam edecek. Ekim aynda temel sektörlerde yıllık büyüme yüzde 0,8 olurken, sanayide mayıs ayındaki yüzde 5,6’lık büyümenin ardından kasımda yüzde 0’a kadar düşüş oldu. Sanayide bazı göstergeler kasımda olumlu olsa da, önümüzdeki aylarda stagnasyonun devam edeceği hesaplanıyor” denildi.

Yakıt dışındaki ürünlerin ihracatında da yeniden durgunluk olduğu belirtilen raporda, metal, makine yapımı ve kimyasal ürünler sektörerinde ihracatta azalma olduğu belirtildi.

Petrol gelirlerindeki artıştan elde edilen gelirlerin büyük ölçüde savunam sanayine aktarıldığına işaret eden ekonomistler, banka mevduatlarının ve işletme kredilerinin durumunun da, iş aktifliğindeki yetersizliği ve yatırımların seviyesinin düşüklüğünü gösterdiğine dikkati çekti.

İçeriden gelen kötümser tahminlere rağmen Dünya Bankası, Rusya için 2017 büyüme tahminini yüzde 1.3'ten, yüzde 1.7'ye revize etmişti.
Dünya Bankası, Rus ekonomisinin iyileşen tüketici talebinin etkisiyle tahmin edilenden daha hızlı büyümesinin beklendiğini, ancak düşük petrol fiyatları ve Batı'nın yaptırımlarının genişletilmesi gibi risklere karşı da dikkat edilmesini önermişti.

Dünya Bankası, Rusya için 2017 GSYH büyüme tahminini yüzde 1,3'ten yüzde 1,7'ye yükseltirken, 2018 ve 2019 için yüzde 1,4 olan büyüme tahminlerini de yüzde 1,7 ve 1,8 olarak revize etti.

Raporda, "Ekonomik büyüme yüksek ihracat ve güçlü iç talebin etkisi ile gelecek 2 yılda güçlü olmaya devam edecek. 2018 Dünya Kupası sırasında yerli ve yabancı tüketicilerin harcamaları da artacak. Göreceli olarak yüksek petrol fiyatları, makro istikrar ve iyileşen iş dünyası, tüketici güveni ile ekonominin büyümeye devam etmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan yüzde 2,4'e kadar gerileyen enflasyon, Rusya'da son yılların en düşük seviyesi olarak dikkati çekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)