BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKonut kredisi faizlerinde sert sıçrama----

Konut kredisi faizlerinde sert sıçrama

Konut kredisi faizlerinde sert sıçrama
06 Ağustos 2018 - 17:07 www.finansgundem.com

Yılbaşından bu yana ortalama konut kredisi faizlerinde 5,7 puanlık artış yaşandı. Böyle bir sıçrama 2008 yılından bu yana kaydedilmiyordu

Konut sektörü temsilcilerini rahatsız eden faizlerdeki yüksek seyir hızlanarak devam ediyor. 

Merkez Bankası'nın verilerine göre bankalar tarafından uygulanan konut kredilerinde ortalama yüzde 20 sınırına dayandı. Yılbaşından bu yana konut kredisi faizlerinde 5,7 puanlık artış kaydedildi. Böyle hızlı bir sıçrama 2008 yılından bu yana yaşanmamıştı. 

Konut kredisi faizleri 30 Haziran'a kadar devam eden kampanyanın etkisiyle gerilemiş ve yüzde 13 seviyeleri izlenmişti. Fakat kampanyanın sona ermesinin ardından bankalar borçlanma maliyetlerindeki yükselişi yeniden konut kredisi faizlerine yansıttı ve faizlerde hızlı bir yükseliş kaydedildi. 

SEKTÖR DEVLETTEN SÜBVANSİYON İSTİYOR? 

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni  Çelik, gayrimenkul temsilcileri ile konuşurken konut satışının hareketlenmesi için faizlerin düşmesi gerektiği konusunda görüş birliği oluştuğunu söylemişti. 

Bankaların yükselen enflasyonla birlikte mevduat faizini de yükseltmek zorunda kaldığını ve bu durumun kredi faizlerini yukarı çektiğini belirten Çelik, bankalara “faizi indir” demenin gerçekçi olmadığını kaydetti.

Kamu bankalarını da “Faiz indirin” diye zorlamanın doğru olmayacağını ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Devletten bu konuda bir 'altın vuruş' bekliyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut kredisi kullanacak vatandaşların yıllık faiz yükünün 8 puanlık bölümünü karşılayabilir. Böylece faiz, tüketici açısından konut alınabilir noktaya çekilmiş olur. Faizde 8 puanlık devlet desteği bankaya ya da konutu satan şirkete gitmeyecek. Doğrudan vatandaş yararlandırılacak.  

Vatandaş kredi başvurusu yaparken, devlet bankaya, 'Bu kredinin faiz yükünün yıllık 8 puanlık kısmını ben karşılayacağım' diyecek. Vatandaş adına o bölüm bankaya ödenecek."

Uygulamanın ilk kez ev alacak vatandaşları kapsaması gerektiğini kaydeden Çelik, "Bu destek için 700 bin liralık bir konut fiyatı üst sınırı belirlenmeli. Ayrıca bu destek sıfır konutlar için verilmeli. Destek 5 yıllık bir dönemi kapsamalı.

Aslında Hazine ve Maliye Bakanlığı, 8 puanlık Faiz desteğinin 4’ünü, konut satıldığı anda tapu harcı olarak alabilecek. Dolayısıyla destek 4 puana inmiş olacak" dedi. (Business HT)

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan06 Ağustos 2018 23:35

    Bitti o işler devlet yeterince inşaat a destek verdi hertaraf beton oldu.Devletin kendine hayrı yok.İnsaat sektörü game over

  • Barış D.06 Ağustos 2018 20:35

    Sn. Avni Çelik güzel söylüyorsunuz.iyi düşünceler bunlar..ancak, devlet konut faizlerini düşürdüğünde inşaat firmaları da faiz düşüşündeki indirim kadar yada yakını kadar zam yaptı.bunu siz de çok iyi biliyorsunuz.bir taraf iyi niyetli, diğer taraf çakal olunca bu işler yürümüyor.devletin de şu ekonomik durumda dediğiniz 8 puanlık karşılama gibi bir yüke gireceğini sanmam.inşaat firmalarının indirim kampanyaları da zaten şişirilmiş fiyat üzerinden yapılan indirimlerdi. Bankalar bile faizi düşürürken az da olsa ekspertiz fiyatlarını şişirdi.satılan konutların çoğu da maddiyatı iyi olan yatırım amaçlı alan mevcutta evi olan insanlar.yani orta halli insanların az bir kısmının yararlanabildiğini düşünüyorum.netice itibariyle dürüstlük olmadıkça, bu gibi devlet destekleri hem boşa çıkar hamde orta direği es geçer.

  • dursun06 Ağustos 2018 18:23

    Kamu bankaları bu sene zarar eder seneye de birkaç vatandaş sen ucuzdan aldın diye tüm vatandaşlara ceza gibi zamlar ve vergileri yolla da yolla...