BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarKadınlara borla çamaşır yıkatacak! ----

Kadınlara borla çamaşır yıkatacak!

Kadınlara borla çamaşır yıkatacak!
21 Mayıs 2018 - 09:18 www.finansgundem.com

Sevginar Baştekin, yüz binlerce evde kullanılan temizlik maddelerini üreten 1K Kimya’nın kurucusu. Aynı zamanda 34 bin aday arasından ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ seçilmiş bir isim…

SERAP SÜRMELİ - FINANSGUNDEM.COM

İlkokulda o gün girdiği ve büyülendiği laboratuvar gün gelecek derin bir tutkuya dönüşecek;  büyüdükçe kimyager olma arzusuyla yanıp tutuşacak; o cam malzemeler, kül fırınları, termometreler, deney tüpleri hayatına yön verecek?

İnanılır gibi değil ama gerçek!

Hepsi yaşandı bile!

İnsanın kimyasını değiştiren olayın kahramanı ise, 34 bin aday arasından “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçilmiş bir isim… Becerisini, yeteneklerini, düşüncelerini kadınların yaşamını kolaylaştıracak ürünler geliştirmeye adamış bir iş kadını…

Hayali aklını, beynini, zihnini öyle bir kamçılamış olmalı ki İTÜ gibi güçlü bir üniversitenin Kimya bölümünü birincilikle kazanmış Sevginar Baştekin. Mezuniyet teri bile soğumadan  profesyonel hayata atılmış; 12 yıl meslekte pişince, milenyumla birlikte korkmamış,  ‘kendi işim’ demiş. Ar-Ge’si, tasarımı ve en önemlisi üretimine bizzat imza attığı ürünlerle, rekabeti stresli, rakipleri dev bir dünyaya, ‘temizlik sektörü’ne adım atmış. 10 yıl sonra da eşiyle birlikte 1K Kimya’yı kurmuş.

“Şimdi Türkiye'de 81 ilde 15 bine yakın satış noktasında bulunan ve milyonlarca kadının beğenerek kullandığı, sevdiği ve en çok tercih ettiği temizlik markalarından biri olarak müşterilerimize hizmet veriyoruz” diyor Sevginar Baştekin.

Tanımak, tanıtmak adına, girişimci kadınların Türkiye’deki yüz akı temsilcilerinden biri olan Baştekin’e soruyoruz. Felsefeniz nedir? İlk, küçük büyük iş ayrımı yapmadığını söylüyor. Devam ediyor: “Önemli olan, yapılan işin en iyisini yapabilmektir. Bu felsefeden asla vazgeçmedim.”

Sloganlarının “Temizlik Doktoru” olduğunu ifade eden Baştekin, pratik leke çıkarıcılar ve inovatif temizlik ürünleri üzerine 200'e yakın formül geliştirdiğini övünçle anlatıyor. “HighGenic markası ile de onlara can verdik ve sahipleriyle buluşturduk” diye konuşuyor.

Dinlerken anlıyorsunuz ki 1K Kimya, ‘iç’ten ‘dış’a taşmış bile. İhracat pimi çekilmiş! Hedefte 15 ülke var. Avrupa’nın kapısı Fransa ile açılmış. Suudi Arabistan, Kıbrıs, Libya, Suriye, Türkmenistan, Rusya, Irak listedeki yerini almış. Sırada ise…

2017 yılını 23 milyon TL ciro ile tamamlamış 1K Kimya. 2018 hedefi ise 30 milyon TL.

Sıfırdan zirveye… İşte Türkiye’de milyonlarca eve giren temizliğin mimarı Sevginar Baştekin.

İşte sorular, işte yanıtlar… 

“81 İLDE 15 BİNE YAKIN SATIŞ NOKTASINDA VARIZ”

-Kendinizi tanıtır mısınız?

Sevginar Baştekin: Birincilikle kazandığım İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden 1988 yılında mezun oldum. Profesyonel iş hayatına özel sektörde biyokimya alanında başladım ve kimya sektöründe devam ettim. 2000 yılında Ar-Ge’sini, tasarımlarını ve üretimini kendi yaptığım ürünlerle temizlik sektörüne adım attım. 2010 yılında eşim Özcan Baştekin ile birlikte 1K Kimya’yı kurduk ve üretim yatırımı yaptık. Şimdi Türkiye'de 81 ilde 15 bine yakın satış noktasında bulunan ve milyonlarca kadının beğenerek kullandığı, sevdiği, ve en çok tercih ettiği temizlik markalarından biri olarak, aldığımız ödüllerle müşterilerimize hizmet veriyoruz.

-Başarı hikayenizi anlatır mısınız? Neden temizlik sektörü? Bir kadın olarak ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Sevginar Baştekin: İlkokul yıllarımda kimya laboratuvarına ilk girdiğimde adeta büyülenmiştim. Bu nedenle küçüklüğümden bu yana en büyük hayalim kimyager olmaktı. Kariyer hayatımı da bu yönde planladım. Üniversitede okurken aynı zamanda Biruni Laboratuvarları’nda çalışmaya başladım. Sonrasında, diagnostik kitler üreten bir firmada üretim müdürü olarak çalıştım. Bu arada kendi formüllerimi geliştirmeye de başlamıştım. Aklımda birçok farklı ve yeni şey vardı. Ama benim için en büyük merak konusu leke çıkarıcılardı. Çünkü o dönemlerde Türkiye’de profesyonel leke çıkarıcılar yoktu. 2000 yılında, kendi markamı ve ürünlerimi yapmaya karar verdim ve küçük laboratuvarımda AR-GE çalışmalarına başladım. Ar-Ge’sini, tasarımlarını ve üretimini kendi yaptığım ürünlerle temizlik ve deterjan sektörüne adım attım. Yedi tane profesyonel leke çıkarıcı geliştirdim ve bir süpermarket zincirine gidip ürünlerimi tanıttım. “Alırız” dediler.

İşin büyüğü, küçüğü yoktur. Önemli olan, yapılan işin en iyisini yapabilmektir. Bu felsefeden asla vazgeçmedim. Bu süreçte çok çalıştım, çok çabaladım. Kendimi üretmeye, her zaman yeni bir şeyler ortaya çıkarmaya ve özellikle kadınların hayatını kolaylaştıracak ürünler geliştirmeye adadım.

Kadın bir girişimci olarak, HighGenic ile kadınların temizlik sorununa son verecek, daha az yorulmalarını ve kendilerine vakit ayırmalarını sağlayacak formüller geliştirmek için çok uzun zamandır çalışıyorum. Global güçlü markalar arasından sıyrılmayı ve onların yoğun kullandıkları raflarda ürünlerimizi konumlandırabilme başarısını yenilikçi, farklı, pazarda olmayan kaliteli ürünler geliştirerek başardık. Tüm ürünlerimizi; işlevsellik, pratiklik, kolay kullanım gibi birden fazla fonksiyon katarak geliştiriyoruz. Bu bizi farklı kılan en büyük özelliğimiz. Bugün geldiğimiz noktada şunu söyleyebilirim; on binlerce tüketici tarafından tercih edilen, aranan bir marka konumundayız. Bu bizim için paha biçilmez bir başarı. 

“200’E YAKIN FORMÜL GELİŞTİRDİM”

 -“HighGenic” markası nasıl doğdu? Başka projeler de olacak mı?

Sevginar Baştekin: Çalışan bir kadın, 2 çocuklu bir anne olarak keyif alarak, kolayca, beni mutlu edecek ve fazla yorulmadan hemen bitirebileceğim temizliği hedefledim hep. Ve yaklaşık 20 yıldır da bu doğrultuda Ar-Ge yaparak, kendi laboratuvarını yöneten bu alanda uzmanlaşmış bir kimyager olarak ürünlerimi geliştiriyorum. O nedenle sloganımız “Temizlik Doktoru” oldu. Şimdiye kadar pratik leke çıkarıcılar ve inovatif temizlik ürünleri üzerine 200'e yakın formül geliştirdim. HighGenic markası ile de onlara can verdik ve sahipleriyle buluşturduk.

Yeni bir marka yaratma düşüncemiz şu an için yok. Ama yeni ürünler her zaman gündemimizde. Çünkü yenilik bizim olmazsa olmazımız. Yeni ürünler geliştirmek, Ar-Ge ve inovasyon yapmak bizim en öncelikli işimiz. Bu yıl itibariyle Türkiye’de zengin olarak yer alan bor madenlerimizi ve hammaddelerimizi kullanarak oluşturduğumuz, kendi laboratuvarlarımızda 4 yıldır geliştirdiğimiz Sıvı Borlu Çamaşır Deterjanlarımız BOR Beyaz®, BOR Siyah® ve BOR Renkli® çıkmaya hazır durumda. Sıvı borlu deterjanlarımızın lansmanını Mayıs ayı ortasında yapacağız. Bu bizim olmadığımız bir kategoriydi. Daha çok doğal ve organik ürünlerin Ar-Ge'sine yöneleceğiz. Hedefimiz, tıpkı HighGenic Silikonlu Temizleyici ve Sirkelim Sirkeli Temizleyici’de olduğu gibi yeni kategoriler, olmayan kulvarlar açmak, sektöre yeni ürünler konusunda öncülük etmek.

Marketing Türkiye Dergisi ve Wizsight Araştırma işbirliğiyle gerçekleşen araştırmaya göre HighGenic Silikonlu Temizleyicisi, “Yılın En Yenilikçi Ürünü” seçildi. Yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si erkek olmak üzere Türkiye temsili 2167 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaydı bu. Yüzde 25'lik bir oranla, dev global markalar arasından sıyrılarak birinci seçilmek bizim için gurur vericiydi. Özetle HighGenic markası ile yapacağımız daha çok şey var.

 -Ürünü nerelerde pazarlıyorsunuz?

Sevginar Baştekin: HighGenic bugün, 81 ilde ve yaklaşık 15 bin noktada Türkiye'nin en büyük market zincirlerinin raflarında yer alıyor. 

“FRANSA İLE AVRUPA’YA İHRACATA BAŞLADIK”

 -Yurt dışına açılma planınız var mı? Varsa öncelik hangi ülkeler?

Sevginar Baştekin: İhracat yaptığımız ülkeler var ancak bugüne kadar iç pazar ağırlıklı çalıştık. Yurt içinde bayilik ve distribütörlükler oluşturduk. Bu yıl itibariyle ihracata ağırlık verdik. İlk etapta 15 ülkeye ihracat yapacağız, Fransa ile Avrupa’ya ihracata başladık. Suudi Arabistan, Kıbrıs, Libya, Suriye, Türkmenistan, Rusya, Irak gibi ülkelere ihracatımız var. Sırada Şili, Almanya, Moldovya ve Ukrayna var. Hedefimiz öncelikle Avrupa ülkeleri ve ABD. Biraz daha uzun vadeli hedefimiz ise toplam ciromuzun %50’sini ihracattan karşılamak.

-2017 yılı ciro açısından nasıl geçti? Büyüme hedefini yakaladınız mı? 2018 hedefleriniz neler?

Sevginar Baştekin: 2017’de tonaj olarak 13.000 ton/yıl, ürün adet (şişe) olarak hesaplandığında ise ortalama 15 milyon adet ürün üretimi gerçekleştirdik ve 2017 yılını 23 milyon TL ciro ile tamamladık. Bu yıl ise 30 milyon TL ciro hedefliyoruz. Her yıl %30-40 civarında bir ciro, kapasite ve üretim artışı hedefimiz var.

-Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” seçildiniz. Bu süreci anlatır mısınız?

Sevginar Baştekin: Evet, bu ödül benim için mutluluk verici bir olay ve aynı zamanda ileride daha iyisini yapmak  için motivasyon oldu. Emeklerimizin karşılığını aldık diyebilirim ancak bu başarıyı daim ettirmek adına ve yeni ürünler üretebilmek için daha çok çalışmamız gerekiyor. Artık 60’ın üzerinde çalışanımız, konularında ve alanlarında uzman yöneticilerimiz ile çok daha güzel işler yapıyoruz ve daha da iyilerini yapmayı hedefliyoruz. Günümüzde kadınlar artık ne istediğini çok iyi biliyor. İstiyoruz, yapmak için cesaret ediyoruz ve başarıyoruz. Birinciliğimden sonra, kadın girişimcilere rol model olmak ve yeni girişimcilere destek olabilmek amacıyla pek çok konferansa, panel ve seminerlere konuşmacı olarak katılıyorum. Özellikle ‘Türkiyenin Kadın Girişimcisi’ yarışmasında kadınlarımızın yaptığı işleri, başardıkları zorlukları, yenilikçilik öykülerini dinleyince kadın olarak sonsuz bir gurur duydum. Yarışmaya katılan 34.284 kadın girişimci arasından seçilmek de önemli bir gurur kaynağı...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)