BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte İİT'nin kritik Kudüs kararı----

İşte İİT'nin kritik Kudüs kararı

İşte İİT'nin kritik Kudüs kararı
13 Aralık 2017 - 16:05 www.finansgundem.com

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Useymin, Kudüs ile ilgili önemli kararı açıkladı

İİT Genel Sekreteri Yusuf  bin Ahmed El Useymin, "Kudüs, Filistin devletinin başkentidir ve 1967'den bu yana ayrılmaz parçasıdır. Tüm uluslararası anlaşmalar da aynı şeyi söylemektedir. Ortadoğu'daki istikrarın temeli, Filistin'in durumunu açık şekilde çözmekten geçer çünkü Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet kurma hakkı var. Bu karar, ABD'nin ara bulucu rolünü yok etmektedir. Kudüs'e karşı alınmış bu tutum, durumu daha çok şiddete itecek" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed El Useymin, İİT Olağanüstü Zirvesi'de yaptığı konuşmada, zirvenin çok istisnai bir durum için yapıldığını vurguladı. İslam ülkelerinin başına gelen bu olağanüstü durum için bir araya geldiklerini vurgulayan Useymin, toplantının hep beraber alınması gereken bir sorumluluğu ortaya koyduğunu dile getirdi. Useymin, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Kudüs'ün Müslümanlar için de kutsal olduğunu bilmeyenler tarafından alınan kararlar nedeniyle toplandıklarını anımsatan Useymin, ABD'nin kararı, uluslararası tüm ilkelere aykırı şekilde aldığını vurguladı. Useymin, Bu karar ABD'nin ara bulucu rolünü yok etmektedir. Kudüs'e karşı alınmış bu tutum, durumu daha çok şiddete itecek" diye konuştu.

Bütün üye ülke, kurum ve kuruluşların 1967’den sonra alınan ve sınırların korunması gerektiğine ilişkin kararlara uyması gerektiğine işaret eden Useymin, bu nedenle dünyadaki tüm ülkelerin bu kararlara saygı duymaları gerektiğini söyledi. İİT'nin BM'nin aldığı tüm kararlara saygı duyduğunu belirten Useymin, işgalci İsrail güçlerinin Kudüs'ten uzak durmaları gerektiğini söylemek için bir arada olduklarını vurguladı.

Useymin, Kudüs, Filistin devletinin başkentidir ve 1967'den bu yana ayrılmaz parçasıdır. Tüm uluslararası anlaşmalar da aynı şeyi söylemektedir. Ortadoğu'daki istikrarın temeli, Filistin'in durumunu açık şekilde çözmekten geçer. Çünkü Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet kurma hakkı var." diye konuştu. Useymin, ABD'nin kararına karşı durmak ve Kudüs'ün kimliğini koruyabilmek için Kudüs'e verilen desteği ikiye katlamak gerektiğinin altını çizdi.

İsrail'in bu konudaki planlarını yok etmek için atılacak adımları düşünmek gerektiğine dikkati çeken Useymin, ;Filistin devletini kabul etmemiz lazım ve uluslararası alanda devlet olarak kabul etmeyen ülkelere de barışı sağlayabilmemiz için bunu yapmamız gerektiğini söylememiz lazım" ifadelerini kullandı. İki devletli çözümü hayata geçirebilmek için çalışmalara çok güçlü şekilde devam etmek gerektiğini dile getiren Useymin,Kudüs bizim kalbimizde yer alan bir yaradır ama tek başına çözüme kavuşmayacaktır. Hep beraber el ele durup, dayanışma halinde çalışmalıyız" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Kudüs'ü korumaya hazırız

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nde konuşan  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin Kudüs kararı ile ilgili böyle bir karar alabilmesinde birtakım ülkelerin siyonist  rejimle istişare ve koordinasyon halinde olmasının etkili olduğunu söyledi.

 Siyonist rejimin bu tehditleri karşısında bölgede de bazı ülkelerin  ABD ile iş birliği halinde olduğunu ifade eden Ruhani, Filistin'in  kaderini belirleme çabası içindeler. Eğer bu çabalar ses getirirse siyonistler  Filistin'i daimi olarak işgal eder.; şeklinde konuştu. Müslümanlar, Hrıstiyanlar ve Yahudiler olarak bu bölgenin tarihinden  beri sahipleri olduklarını vurgulayan Ruhani, burada yabancı olan siyonistlerin  kendilerini bölgeye empoze ettiğini anlattı. Ruhani, Siyonistler, terörizm ve şiddet tohumlarını  Ortadoğu'ya ekenlerdir. Son yüzyılın en başlarından bugüne kadar bunu  yaptıklarını görüyoruz. ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gerekli tedbirleri  almadığını söyleyen Ruhani, yanı sıra ABD'nin siyonist rejime her türlü  silahı temin ettiğini belirtti. Ruhani, şöyle devam etti:;ABD maalesef yıllarca müzakerelerde bir hakem olarak tayin  edildi ve arabuluculuk için hep ABD'ye dönüldü.  Halbuki ABD hiçbir zaman  dürüst bir aracı olmamıştır, olmayacaktır da. Zaten Filistin meselesini çözme  çabasında pozitif bir rol oynamadılar. Görüyoruz ki ABD sadece maksimum menfaat  elde etmeye çalışıyor. ABD ayrıca Filistinlilerin meşru taleplerini hiçbir  şekilde gözetmiyor. Bu tür baskıcı ve sadece kısa vadeli olanı gören tedbirler  karşısında biraz dönüp geçmişten de ders alıyor olmamız lazım.

 Zirvede, ABD'nin tanıma kararına karşı güçlü bir kınama mesajı  çıkarmak gerektiğini kaydeden Ruhani, yanı sıra bütün Müslümanların siyonist  rejim karşısında birleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Birtakım hususlarda kendi  aralarında ayrılıklardan muzdarip olmaları halinde kutsal Kudüs ve  Filistinlilerin meselesini destekleyemeyecek hale geleceklerini anlatan Ruhani,  Müslüman aleminin sorunlarının ancak diyalogla çözülebileceğini söyledi.

  Müslüman ülkelerin Amerikalı ve Avrupalı ortaklarla iletişiminde  protestolarını dile getirmesi gerektiğine dikkati çeken Ruhani, BM'nin de bu  konuda önemli rol oynaması gerektiğini dile getirdi. Ruhani,İran olarak Müslüman ülkelerin her biriyle iş birliğine  hazırız. Böylece Kudüs,ü korumaya hazırız. Bu konuda hiçbir çekincemiz ve ön  koşulumuz yoktur" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)