BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİran yeni İslami finans ürünleri planlıyor----

İran yeni İslami finans ürünleri planlıyor

İran yeni İslami finans ürünleri planlıyor
16 Kasım 2018 - 15:45 www.finansgundem.com

İran sermaye piyasalarını canlandırma ve ABD yaptırımlarının yeniden devreye girmesine dayanma gayretlerinin bir parçası olarak yeni finansal ürünler devreye sokmayı planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini çektiği nükleer anlaşma çerçevesinde askıya alınan İran yaptırımlarının ilk bölümünü yeniden uygulamaya başladı. İran’ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi Ağustos ayında resmen yürürlüğe girdi.

ABD, İran’ın enerji sektörüne yönelik ikinci kısım yaptırımları da 5 Kasım'da devreye soktu.

İran SPK’sına (SEO) göre yeni enstrümanlar faiz ödemelerini veya spekülasyonunu yasaklayan İslami kurallara uygun olacak ve sigorta bağlantılı menkul kıymetler, türevler, varantlar ve yeni bir sukuk formundan meydana gelecek. SEO’nun açıklamasına göre, wakala denilen bir acenta formatına sahip olacak yeni İslami tahvil ürünü yerel şirketlere finansman sağlamak üzere tasarlanmış.

Yeni düzenlemeler dokuz ay içinde devreye girmiş olacak. İran sukuku’nun farklı bir yönü, değişken oranlar ödeyecek olmasından kaynaklanıyor. Bu da sukuku sadece sabit oran ödeyen mevcut ürünlerden daha çok hisse senedine yaklaştırıyor.

Tahran borsası son haftalarda tarihi zirve seviyelerini görürken, Iran Riyali ise bu yıl serbest piyasada ABD Doları karşısında yüzde 70 oranında düşüş yaşadı. (HALİM ÇUN -KURUMSAL YATIRIMCI DERGİSİ)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)