BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed faiz artışına giderse dolar ne olur----

Fed faiz artışına giderse dolar ne olur

Fed faiz artışına giderse dolar ne olur
25 Eylül 2018 - 11:38 www.finansgundem.com

FED'in faiz kararı yarın (26 Eylül) TSİ 21:00'da belli olacak. Peki piyasaların beklentisi ne yönde

FED, ağustos ayındaki ara toplantısında politika faizlerini değiştirmeyerek 1,75 - 2,00 arasında sabit tutmuştu. FOMC'nin bu toplantısında ise FED'in faizleri 25 baz puan arttırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Anketlere göre FED'in 25 baz puan faiz arttırmasını bekleyen kesim yüzde 92 düzeyinde. Öte yandan, FED'in daha şahin bir yaklaşımla faizlerini 50 baz puan arttırmasını bekleyen küçük bir kesim de var. Geçen hafta bu beklentide olanların oranı sadece yüzde 2 düzeyindeyken bu hafta yüzde 8'e çıkmış durumda.

FED FAİZ ARTTIRIRSA DOLAR YÜKSELİR Mİ?

ABD ekonomisinin büyüme temposu dünyanın geri kalanından yüksek seyrederken, Başkan Donald Trump’ın sene başında devreye soktuğu vergi teşvikleri ve başlattığı ticaret savaşıyla üretimi ABD’ye çekme çabaları doların rüzgârı arkasına almasında etkili olan unsurlar.

Peki cevabı merakla beklenen "FED faiz arttırırsa dolar yükselir mi?" sorusu karşısında uzmanlar ne düşünüyor? Ya da geniş anlamda FED'in Faiz arttırımının dolara etkisi nasıl olacak? 

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye FED'in faiz artışının fiyatlandığını ve faiz artışının dolara ekstra güç sağlamayacağını söyledi. 

Kudaloğlu "Piyasaya vereceği sinyallere odaklanılacak. ABD ekonomisinde işler yolunda gidiyor, gelişen ülkelerde sıkıntı var. FED bunları ne kadar göz önünde bulunduracak, bu bizi en çok ilgilendiren konu olacak" yorumunda bulundu.

Gedik Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ise "FED'in önümüzdeki üç ay içinde iki, altı ay içinde asgari üç (Belki dört) kez 0,25’er puanlık faiz artırımları ile bu oranı 2,75-3,00 bandına çıkarması bekleniyor." dedi. Eral Karayazıcı FED'in faiz artırımlarına hız kesmeden devam edeceği beklentisinin doları beslediği görüşünde.

GCM FOREX Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır ise iki fiyatlama davranışı üzerinde duruyor. Ayyıldır da Karayazıcı gibi karar sonrasında FED’in Aralık ayında hatta 2019 yılına ve yeni döneme dönük faiz beklentilerinin öne çıkacağını düşünüyor.

Ayyıldır, "Eğer Aralık ayında faiz artışı beklentisi gündemde yer alırsa Dolar Endeksi – dolar/TL pozitif, Ons Altın – EUR/USD negatif; Aralık ayında faiz artışı beklentisi yoksa Dolar Endeksi – dolar/TL negatif, Ons Altın – EUR/USD pozitif olarak yorumlanabilir." diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)