BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiErtem'den yeni dönemde TCMB analizi----

Ertem'den yeni dönemde TCMB analizi

Ertem'den yeni dönemde TCMB analizi
12 Temmuz 2018 - 09:03 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, yeni dönemde TCMB'ye dair değerlendirmelerini paylaştı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, yeni dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) karar mekanizmasında çok rahatladığının görüleceğini söyledi.

Milliyet gazetesindeki köşe yazısında TCMB'ye dair geniş değerlendirmelerine yer veren Ertem, "Yeni dönemde Merkez Bankası’nın hem hedeflerinde hem de operasyonel karar alma mekanizmalarında çok rahatladığını göreceğiz" dedi.

Ayrıca Ertem, yeni ekonomi yönetiminin avantajlarına dikkat çekerek, "Ekonomi yönetiminin tek çatıda toplanması, yeni dönemin en büyük avantajlarından biridir... Bütün ülke ekonomilerinin en temel problemlerinden biri olan ve bugün de AB krizinin temellendiği yer olan para ve maliye politikaları arasındaki uyumsuzluğu ortadan kaldırıyoruz. Bu anlamda TCMB’nin enflasyon hedeflemesinin önündeki en büyük engellerden biri kalkmış oluyor" dedi.

Bununla birlikte Ertem, enflasyonla mücadeleye de vurgu yaptı.

"Enflasyonla mücadele bir refah ve kalkınma sorunu olarak da görülmelidir" diyen Ertem, yazısına şu ifadelerle devam etti:

"Gelir dağılımının düzelmesi, istikrarlı ve kapsayıcı büyüme, hızlanan enflasyon ortamında yakalayacağımız hedefler değildir. Sürekli yükselen enflasyon, aynı zamanda, yoksuldan zengine, küçükten büyüğe doğru haksız bir gelir aktarım mekanizmasıdır ve bu nedenle de siyasi iradenin tercih edeceği bir şey olamaz.

Bu anlamda şu yanlıştır; “Türkiye enflasyonu göze alarak büyümelidir.” Böyle bir tercih hiçbir siyasetçinin tercihi olamaz. Çünkü teknik olarak da mantıksızdır.

Türkiye ekonomisinin üretim imkânları ve yetenekleri yukarı doğru esnektir. Sanayimize yüksek katma değerli üretim için yeterli desteği verirsek ve ihracat bazlı, ara malı ithalatını en aza indiren, teknoloji yoğun bir yeni sanayileşme rotası üzerinden yürürsek, yüksek büyüme, enflasyon ve cari açık olmadan gelir.

Türkiye’deki enflasyon talep öncelikli olarak katılaşmıyor; üretim tarafında yoğunlaşıp yukarı çıkıyor ve talep tarafına taşındıkça katılaşıyor ve tam böyle yapısal bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’nin bir new-deal’a ihtiyacı vardır. Her alanda piyasaları rekabetçi çalıştırmaya, yatırım ortamını hızla iyileştirmeye ve teknoloji yoğun sanayiyi desteklemeye dönük kapsamlı reformlara ihtiyacımız vardır"

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)