BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa yatırım fonu patlamasının arkasındaki üç büyük itici güç----

Avrupa yatırım fonu patlamasının arkasındaki üç büyük itici güç

Avrupa yatırım fonu patlamasının arkasındaki üç büyük itici güç
16 Kasım 2018 - 10:32 www.finansgundem.com

TKYD’nin üyesi olduğu EFAMA, Avrupa’da yatırım fonu sektörünün önemli bir büyüme gösterdiği 2017 yılını Kurumsal Yatırımcı dergisi için değerlendirdi

Avrupa yatırım fonu sektörü 2017 yılında, yönetimdeki portföy büyüklüğünün yüzde 10 artarak 15.6 trilyon Euro’ya ulaşmasıyla rekor bir yıl yaşadı.

Böylelikle 2013 yılından beri toplam fon portföyünde görülen yüzde 50 artışla oluşan dört yıllık yükselişin zirvesine ulaşıldı. Bu 2003-2013 yılları arasındaki 10 yılda fon portföyünün iki katı büyüklüğe ulaşmasını takiben gerçekleşti.

Bu olağanüstü performans akla doğal olarak, sektörün böylesine büyümesini sağlayan faktörün ne olduğu sorusunu getiriyor.

Üç ana faktör belirtebiliriz: 2017’de hızlı yükselen hisse senedi piyasalarıyla birlikte başarılı bir ekonomik büyüme; Avrupa’daki düşük seyreden faiz oranları ve toplam fon portföyünün yaklaşık üçte ikisini oluşturan UCITS fonların istikrarlı bir düzenleyici çerçevenin sonucu olarak yatırımcıları cezbetmesi.

Bu faktörler birbiriyle bağlantılıdır ve karşılıklı olarak birbirlerini güçlendirmektir. Her birini ayrı ayrı inceleyelim.

Büyüme, yıllar süren hayal kırıcı ekonomik büyümenin ardından nihayet 2017’de Avrupa’da sıçrama kaydetti. Eurostat istatistik kurumu, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin GSYH büyümesini yüzde 2.4 olarak açıkladı ki bu son 10 yılın en yüksek seviyesi. Uluslararası Para Fonu (IMF) 2017’de 19 üyeli Euro bölgesi GSYH büyümesini yüzde 2.4 olarak duyurdu. Bu oran sadece yüzde 2.2 büyüyen ABD’yi değil IMF’in tüm gelişmiş ülkelere ait yüzde 2.3’lük büyüme rakamını da geçti.

Bu da ABD’deki ve diğer büyük piyasalardaki büyümenin hızlanmasının Avrupa fon sektörüne yaradığını gösteriyor.

Ekonomik büyüme istihdamı da artırarak, Euro bölgesindeki işsizlik oranını 2008 yılından bu yana en düşük seviyesine çekti. İstihdam edilen insan sayısı 2013 yılı ortasından beri dokuz milyondan fazla arttı.

Güçlü büyüme ile Avrupa hisse senedi piyasaları da yükseldi. MSCI Europe ve MSCI EMU endeksleri sırasıyla yüzde 10.2 ve yüzde 12.5 artış kaydetti. Frankfurt, Paris, Madrid ve Amsterdam’da piyasaların güçlü bir şekilde yükselişiyle de sağlam büyüme tüm Avrupa’da kendini gösterdi. Londra’da FTSE 100 ‘Footsie’ endeksi 30 Aralık 2016’daki 7,142 puandan bir yılda 7,687 puanın üzerine çıktı.

Diğer büyük küresel hisse piyasalarında da güçlü artışlar yaşandı; Wall Street’te DowJones endeksi 2016 sonundaki 17,425 puandan bir yıl içinde 24,754 puanın üzerine yükseldi. Asya piyasalarında da benzer gelişmeler görüldü. Tokyo’da Nikkei 225, 2017 yılında neredeyse yüzde 20 arttı.

Negatif faiz oranları Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım programı sonucu ortaya çıkarak, Avrupa’da yatırımcıların başka alanlarda pozitif reel getiri aramasına yol açtı ve bu anlamda yatırım fonları 2017’de mükemmel bir fırsat olarak kendini gösterdi.

ECB, ultra gevşek parasal duruşuna ABD veya İngiltere’den sonra katıldı. Sonuç olarak hem FED hem de Bank England ise şimdilerde politikalarını sıkılaştırmaya başladılar. Bununla birlikte bu sıkılaştırma süreci bariz bir şekilde temkinli ilerliyor ve bir çok büyük ekonomide Faiz oranları halen düşük seyrediyor. İleriye dönük olarak, ECB bu yıl Haziran ayında varlık alım programında 2018 yılı sonuna kadar, azaltılmış bir ölçekte olsa da, genişleme olacağını açıkladı. ECB ayrıca 2019 yazının sonuna kadar da faiz oranlarını mevcut seviyele¬rinde tutmaya kararlı olduğunu da belirtti.

UCITS fonların, güvenilen bir marka olarak, küresel cazibesi istikrarlı ve titiz düzenlemenin de desteğiyle yatırımcı güvenini yükseltti. UCITS toplam Avrupa yatırım fonları portföyünün yüzde 62’sini oluşturuyor. Geri kalan bölüm ise Alternatif Yatırım Fonları’ndan (AIFs) oluşuyor.

UCITS fonların iki anahtar cazip özelliği, yatırımcı koruması ve ürün düzenlemesi üzerindeki güçlü vurgulardır. Tüm UCITS fonların uyumlandırılmış düzenleyici çerçevesi, bu fonlar bir üye ülkede kayda alındığı zaman, onların Avrupa Birliği içinde serbest bir şekilde pazarlanabilmesini sağlamaktadır. UCITS fonların AB piyasaları tarihinin en başarılı finansal ve düzenleyici yeniliği olduğunu söylersek abartmış olmayız. Sonrasında “Avrupa pasaportu” alacak olan yüksek oranda düzenlenmiş bir ürün yaratma konsepti kendini başarılı bir şekilde kanıtlamıştır. Avrupa yatırım sektörünün gelişimini mümkün kılarak, UCITS fonları da küresel bir markaya dönüştürmüştür.

Başladığımız noktada bitirirsek, 2017 yılında görülen olağanüstü güçlü sonuçlarda, sadece yönetim altındaki toplam portföy büyüklüğü rekor kırmadı. Yatırım fonlarının net satışlarında da yeni bir zirve görüldü. Net satışlar trilyon euronun biraz altında 973 milyar euro düzeyinde gerçekleşerek, 2015 yılındaki 756 milyar euroluk önceki rekoru aştı.

Avrupa Yatırım Fonları ve Portföy Yönetimi Birliği (EFAMA) Başkanı William Nott konuya ilişkin şu görüşleri ifade etti: “Bu sektörümüz için büyük bir başarıdır. Finansal piyasalardaki volatilitenin getirdiği zorluklara rağmen UCITS ve AIFs fonların, risk çeşitlendirmesi, getiri için potansiyel ve yatırımcı koruması sağladıkları için önde gelen tasarruf araçları olarak kalacaklarından kuşkum yok. Yatırımcılar, çocuklarının eğitimi veya emeklilikleri için tasarruf etmek üzere gelecekleri için tasarruf yapmak zorundalar.” Nott şunu da ekledi: Sektörümüzün anahtar güçlü özelliklerinden biri zorluklar ve fırsatları öngörüp cevap vermemizdeki hızdır. Bu da iyi bir şeydir çünkü Avrupa piyasası Avrupa’daki tüm portföy yöneticileri için büyük fırsatlar sağlamaktadır.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)