BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvdagiç: Hızlı kur artışıyla yükselen fiyatlar yavaş yavaş düşüyor----

Avdagiç: Hızlı kur artışıyla yükselen fiyatlar yavaş yavaş düşüyor

Avdagiç: Hızlı kur artışıyla yükselen fiyatlar yavaş yavaş düşüyor
12 Kasım 2018 - 13:50 www.finansgundem.com

Avdagiç enflasyonda en kötüsünün geride kalmış olabileceğini belirterek "hızlı kur artışına bağlı olarak fiyatlar da çok hızlı yükseldi, şimdi yavaş yavaş düşüyor'' dedi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Bloomberg HT'ye konuk oldu.

Bugünkü cari denge verisini değerlendiren Avdagiç, ihracat artışını hızlandıracak önlemler devam ederse pozitif resmin korunacağını söyledi.

Avdagiç "eylül ve ekimde ihracatta çift haneli artış, ithalatta 2 haneli düşüş var..Özellikle ekimde 15.7 milyar dolarlık ihracat söz konusu, 16.3 milyar dolarlık ithalat, 500 küsür milyar dolarlık dış ticaret açığı var. İhracatımızda hızlı bir yükseliş var, kısmen iç piyasadaki daralmaya bağlı olarak ithalatta düşüş yaşıyoruz.

Turizm gelirlerinin artmış olması da cari dengede olumlu bir resim ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde ithalatta bir miktar artış bekliyoruz ama ihracat artışını hızlandıracak önlemleri masada tutmaya devam edersek bu pozitif resmin uzun süreli devam edeceği konusunda umutluyuz" değerlendirmesini yaptı.

Avdagiç yıl sonu için Yeni Ekonomik Program'daki %3.8'lik büyüme hedefinin rahatlıkla tutturulabileceğini öngördü.

"BAZI SEKTÖRLERE AŞIRI TEŞVİK VERİLDİ"

Avdagiç enflasyonda en kötüsünün geride kalmış olabileceğini belirterek "hızlı kur artışına bağlı olarak fiyatlar da çok hızlı yükseldi, şimdi yavaş yavaş düşüyor.

Özellikle bazı önemli finans kurumların da yıl sonu kur beklentilerini düşürmesi yerli ve yabancı firmaların daha uygun fiyatlama yapmasını sağlıyor. Özellikle ÜFE'nin hızlı aşağı gelmesiyle TÜFE'deki baskı azalır. 2019 için konan hedeflerin yakalanması konusunda doğru bir sürecin içinde olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Üretim odaklı yaklaşımın kesintisiz devam etmesinin önemine dikkat çeken Avdagiç, "bir tarafta ihracatı arttırmaya çalışırken ithalat içindeki önemli kalemleri yurt içinde üretecek mekanizmaları hareketlendirmek gerekiyor. Üretimi destekleyeen bu yaklaşımla dış ticaret dengesindeki olumlu tablo sürekli ve kalıcı hale getirilebilir." ifadesini kullandı.

Bazı sektörlere aşırı teşvikler verildiğini ve burada Türkiye'nin kaldıramayacağı kapasite oluştuğunu belirten Avdagiç "diğer yandan kurulu bazı kapasitelerimizi tam kullanamıyoruz. İç pazar ve ihracat anlamında potansiyeli olan bu tip tesislerin kapasitelerini tam olarak kullanmasını sağlamak önemli." dedi.

"SESSİZ DEVRİM"

Yatırım ortamının iyileştirilmes konusunda Türkiye'nin önemli mesafe kat ettiğini belirten Avdagiç "Türkiye iş yapma kolaylığı sıralamasında 60. sıralardan 43. sıralara çıktı. Bu gerçekten sesiz devrim. Bunda emeği olanlara teşekkür ediyorum. 43. olmak hala tatminkar değil ama çok kısa zamanda önemli mesafe kat ettik. Bizim ilk 20 -25'in içine girmemiz gerekir." yorumunu yaptı.

Bu yıl sonunda 170 milyar dolarlık ihracat hedefinin geçileceğini belirten Başkan "kasım ve aralıktaki rakamların da iyi geleceğini düşünüyorum, 2018 için 172 - 173 milyar dolar bandında bir ihracat öngörüyorum" dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)